четвер, 23 грудня 2010 р.

Страх перед дефолтом

"Українська правда" повідомляє


Малюнок Андрія Більжо
У вівторок Нацбанк оприлюднив постанову, згідно з якою відновлюється обов'язковий продаж експортерами 50% їхньої валютної виручки на міжбанківському валютному ринку.
Воно свідчить, що країна знову увійшла у кризову фазу. Щоправда, цього разу сильно пахне дефолтом.
     Про те, що стара норма повернеться, відомо вже кілька місяців,але Нова влада пішла іншим шляхом.
У 2010 році Рада національної безпеки і оборони ухвалила документ з грізною назвою: "Про виклики та загрози національній безпеці України у 2011 році".

Навіщо все це
Очевидно, що нестача валюти дратує уряд. Кредити МВФ дозволили тримати на стабільному рівні валютні резерви НБУ, завдяки чому курс гривні нині стабільний.
Однак наявність кредитів МВФ та багатьох інших валютних позик може призвести до того, що у потрібний момент не знайдеться достатньої суми для їх погашення. І, звісно, коли уряд збиратиме валюту, курс долара буде повзти вгору.
Інша причина, через яку повертається обов'язковий продаж валюти, - страх влади перед дефолтом. Як не як, а 100 мільярдів гривень боргу, зафіксованого у листопаді 2010 року, - сума катастрофічна. Більш того, згідно з проектом бюджету-2011, ця цифра може зрости до 375 мільярдів гривень або 30% ВВП.

Крім того, у 2010 році збільшився відтік валюти за рахунок конвертації гривні - 4,5 мільярда доларів з початку 2010 року. "Фактично виходить, що частина кредитів МВФ конвертується у готівкову валюту", - сказав експерт.
Він заявив, що до дефолту ще далеко, але "проблема є". Як відомо, у 2011 році Києву доведеться погашати зовнішні борги і виплачувати відсотки за кредитами більш ніж на 6,6 мільярда доларів. Саме побоювання за майбутню нестачу валюти і є тією самою "загрозою національній безпеці".
Що буде з курсом
Однак навряд чи рішення НБУ піде на благо. У цієї медалі є інший бік. Зокрема, відтепер висока ймовірність того, що регулятор не буде продавати валюту із своїх резервів або продаватиме її менше. Відтак курс долара буде рости, а попит на нього стане високим, якщо не ажіотажним.
Крім того, каже Охріменко, це зменшить експортну виручку. Взагалі складно зрозуміти, як великі експортери погодилися з цим рішенням. Натомість вони ще активніше оптимізуватимуть свою бухгалтерію за рахунок офшорних схем.
Правда, складно зрозуміти уряд, який своїми руками виштовхує експортерів в офшори, а не підводить їх до непристойно дефіцитного бюджету.
Постраждають і зарубіжні інвестори. На думку Охріменка, вони будуть більше використовувати квазі-інвестиції, тобто товари і матеріальні цінності. Однак продавати в Україні валюту за нав'язаним курсом вони точно не захочуть.
У зв'язку з цим теж не зрозумілий такий дивний спосіб залучати закордонні інвестиції, які й без нових правил не прагнуть до України.
Начальник юридичної служби одного з підприємств-експортерів, який побажав залишитися неназваним, заявив "ЕП", що рішення НБУ не було несподіванкою.
"Я не сумніваюся, що нас змусять продавати валюту. Безумовно, ми на цьому будемо втрачати гроші. Проте нас більше турбує загальна ситуація. Коли гроші втрачають усі, це схоже не на боротьбу з кризою, а на створення штучних проблем. Замість стимулювання платників податків уряд трусить наші кишені. Але, безумовно, ми двома руками за рішення партії і уряду!" - запевнив бізнесмен.
Відтепер, прогнозує він, Україна буде втрачати на всьому: на нестабільному курсі, на дефіциті валюти, на скороченні виробництва і сплаті податків.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...