вівторок, 14 грудня 2010 р.

Славне село Корост

За майже 40 км від районного центру, на березі мальовничої річки Горинь, розкинулось славне село Корост. Уже при в’їзді очі милують ошатні новобудови, торгові заклади, завдяки яким населений пункт виглядає привабливішим. На благо жителів тут працюють заклади освіти, культури, медицини. Мешкає у віддаленому селі чимало хороших господарів, народних умільців, які споконвіку невтомною працею прославляють малу Батьківщину.
Історичне минуле
Перша згадка про село датується 1520 роком, щоправда, тоді воно мало назву Кураш. Перейменували його в 1753-му. Є на території населеного пункту курганний могильник часів Київської Русі. З історичних джерел відомо, що тутешні мешканці навіть брали участь у визвольній війні під проводом Богдана Хмельницького. Коли ж розпочалась збройна боротьба між Росією та Швецією, війська Петра Першого проходили й через Корост, жителі якого надали воякам відчутну допомогу. У XVI-XVIII ст. Корост належав князям Острозьким. Селяни займалися землеробством, розводили свиней, птицю. Щороку віддавали князю данину, по два-три дні на тиждень працювали на поміщика. У 1861 році скасували кріпацтво, людям роздали землю. І хоч наділи були мізерними, навіть їх вони не могли обробити, позаяк не мали коней чи волів. Тому й за безцінь продавали її. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...