четвер, 16 грудня 2010 р.

Бродського здихались?



Фото wordpress.com
У структурі виконавчої влади, оновленої після нічної "адміністративної реформи" Віктора Януковича, з'явилося нове відомство - Міністерство економічного розвитку і торгівлі України.
Цей орган виник у результаті реорганізації Мінекономіки. Очолив відомство перший віце-прем'єр Андрій Клюєв.

Президент ветував кодекс, однак посади позбулася тільки заступник міністра фінансів Тетяна Єфименко, яка курувала процес підготовки кодексу. Формальна причина - настання пенсійного віку. Більше тоді нікого не звільнили. І ось пізніше, вночі, під скорочення потрапив Бродський, причому разом з усім комітетом.
Його реакція пояснила багато чого: "Хлопці, не хвилюйтеся. Все нормально. Я завжди говорив, що комітет не потрібен, що це придумана структура. Хтось піде на скорочення, але ми й так вже наполовину зменшили штат комітету".
Прозорий натяк на те, що комітет буде ліквідовано, уряд зробив ще навесні 2010 року, до початку податкової реформи.
Тоді Бродський скоротив територіальні представництва Держкомпідприємництва, що дозволило уряду заощадити 12 мільйонів гривень на утримання апарату, а паралельно - істотно послабило регуляторну функцію комітету.
Особиста позиція Бродського остаточно нівелювала статус відомства. Глава комітету зайняв відверто провладну, опозиційну до бізнесу позицію, зокрема, під час підготовки проекту Податкового кодексу.
"Комітет замислювався як своєрідний дисидент в органах влади, адвокат підприємців, що вступає у перманентний конфлікт з органами влади. Бродський же виступив у ролі прокурора бізнесу", - вважає експерт центру соціально-економічних досліджень "CASE Україна" Володимир Дубровський.
Держкомітет був створений у час зародження в Україні малого і середнього бізнесу під спрощену систему оподаткування, запроваджену 1998 року президентом Кучмою. Очевидно, що з ліквідацією цього комітету Клюєв повторить спробу ліквідації спрощеної системи, яка була упущена в ході прийняття Податкового кодексу.
В особистому блозі Бродський повідомив, що в Мінекономіки відбулася нарада з приводу ліквідації центральних органів влади. Там було прийнято рішення, що всі перші заступники цих відомств призначені головами ліквідаційних комісій.
Держкомпідприємництва до закінчення роботи комісії продовжує виконувати свої функції у повному обсязі. При цьому право підпису під документами передане голові ліквідаційної комісії Галині Яцишин.
"Зараз ми готуємо положення про комітет. Із збереженням усіх своїх функцій він буде працювати як департамент у складі Міністерства економічного розвитку. Буду я працювати далі чи ні - поки не знаю", - повідомив Бродський.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...