четвер, 30 грудня 2010 р.

Атрибути Нового року

Ще трохи – і Новий рік. Це свято, як і кожне, має свої атрибути – ялинка, шампанське, салат олів’є… Чому ж саме ці речі стали традиційними та чи можуть вони мати якийсь інший «несвятковий» ефект?

Мартінове дерево

Традицію ставити взимку хвойне дерево придумали німці. «І щодо цього існує кілька легенд.  Одна із них пов’язана з Мартіном Лютером, засновником протестантизму. Мовляв, гуляв він якось ввечері засніженим лісом і побачив ялинку. Йому так сподобалося обсипане снігом деревце, що вирішив занести його до свого дому. З XVI століття ця традиція стала популярною у німецьких домах як простолюдинів, так і знаті».
    Традиційно ялинку інтер­претують як «світове дерево, вона є символом Різдва. У Європі саме на це свято її приносили в господу, лишалась вона і на Новий рік. У нас через різницю в календарях вийшло навпаки. Коли перша новорічна ялинка з’явилася у домівках поліщуків достеменно невідомо. За часів  Польщі ця традиція побутувала у тутешніх  поляків. До будинків українців ялинка прийшла за часів СРСР».
У грудні 1935 року більшовик Павло Постишев «реабілітував» свято Нового року, яке в попередні роки оголосили «буржуазною забаганкою». Вже у 1936 році в Колонній залі Будинку Рад встановили ялинку. Після війни деревце «увійшло» у домівки всіх жителів країни совітів. А оскільки ми були її частиною, то і в наші.
Звісно, на Поліссі ялинок не бракує...
Новорічна ніч, за чверть дванадцята, по телевізору – звернення чергового Президента. За столом наливають шампанське. Звична картина? А чому саме шампанське?
Цей напій став символом Нового року теж за радянських часів. І батьком традиції є ніхто інший, як Йосип Сталін. Кажуть, що весною 1945 року, коли в перемозі над Гітлером не було сумнівів, він вирішив відмічати День Перемоги тільки шампанським. І не лише Перемогу. Новий 1946 рік керівництво країни відзначало стуком бокалів з шампанським під бій курантів. Так з того часу і повелося.
Та будьте обережними з цим напоєм. «Здоровій людині можна не більше 150 грамів шампанського, – каже Неля Масюк, завідувач гастроентерологічним відділенням міської клінічної лікарні №1. – А тим, хто має захворювання кишково-шлункового тракту, не більше 50 грамів. Підвищене газоутворення, здуття живота – не сприяють хорошому самопочуттю. Шампанське посилює закид вмісту шлунка у стравохід, це супроводжується печією. Якщо вже на те пішло, то краще пити сухі вина».
Отакої. Комуністичне та некорисне. Але смачне…

Новорічні свята пахнуть мандаринами. Прийнято вважати, що помаранчевий колір підсвідомо викликає в людей радість і захоплення. Що ще треба для празника?

Традиція зустрічати Новий рік з мандаринами народилась у Китаї за тисячу років до нашої ери. Словосполучення «пара мандаринів» на китайській дуже співзвучно зі словом «золото». Сценарій такий – гість, який приходив у дім, дарував пару мандаринок. Йдучи, отримував від господарів два таких же плоди. Побажання успіху було взаємним.
У радянські дефіцитні часи мандаринки були далеко не буденною вкуснятиною. Більшість могла їх собі дозволити хіба на свята. Тож і асоціювалися вони у наших батьків саме зі святами. Хоча ті часи давно минули, але цей тандем вже, напевно, непорушний.
Утім, навіть із цими радіс­ними фруктами переборщувати не варто.
                   Ну і самий головний атрибут-олів"є
«Чому у ньому так добре спати і так погано прокидатися?» – це про традиційний новорічний салат олів’є. На свято він точно вам зустрінеться – якщо самі не зготуєте, то у гостях надибаєте все одно.
Винайшов його у 1860-х роках кухар-француз Люсьєн Олів’є, власник московського трактиру «Ермітаж». Спосіб приготування Олів’є тримав у секреті, і з його смертю рецепт вважався втраченим. Та основні інгредієнти були відомі, й у 1904 році рецептуру відтворили. Туди, для прикладу, входили рябчики, ракові шийки, ікра, пікулі, каперси, свіжі огірки…
У радянські часи, через той самий дефіцит, вишукані продукти замінили дешевшими і доступнішими. І за такою аналогією, що бідний француз, певно, у могилі перевернувся. Рябчиків – вареною ковбасою, каперси – зеленим горошком, свіжі огірки – квашеними, а ракові шийки – вареними яйцями. Можливо, саме через критерій «дешево та сердито» салат і став улюбленцем цілої країни.
                     Злі духи КитаюПоїли, випили – час і феєрверки запускати. До речі, це також не українська традиція.
Феєрверки символізують перемогу над пітьмою – тільки не у нашій традиції, а в китайській. Протягом всього першого дня Нового року китайці підпалювали петарди та милувалися феєрверками. За їхніми віруванням, в новорічну ніч вилазить вся нечисть і шукає собі притулку. Таким чином вони відганяли злих духів.
Кого відганяють у нас – невідомо. Але традиція припала народу до душі. Хоча боротьба зі злими китайськими духами може закінчитися доволі трагічно.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...