четвер, 9 грудня 2010 р.

Поки що ліки в аптеках продаватимуть як і раніше

Поки що ліки в аптеках продаватимуть як і раніше

Справжнього ажіотажу набула інформація про зміни у відпуску ліків із 1 грудня 2010 року, яку оприлюднили на сайті Міністерства охорони здоров’я України для публічного обговорення. У проекті поправки до наказу МОЗ України №360 йшлося про те, що рецептурні лікарські засоби відпускатимуться за рецептом лікаря, зразок якого зберігатиметься в аптеці до півроку.
Кілька днів перед початком грудня в аптеках спостерігався ажіотаж на ліки. Люди скуповували препарати, які можна було придбати й після 1 грудня без рецепта лікаря.
Однак очікувані зміни так і не настали з першого числа грудня.
— Сьогодні продовжуємо відпускати ліки за рецептами форми Ф-1, згідно з наказом МОЗ України №360 від 2005 року, і рецепт повертаємо хворому. Однак лишаються у вільному продажу простіші препарати, які дозволено відпускати без рецепта лікаря, — повідомив директор ТОВ ВКФ “ВІСА” Сергій Шиляєв. — Зміни до наказу так і не підписані, адже інформація вивішена на сайтах для обговорення та вдосконалення. Очікуємо, що поправка до наказу почне діяти до кінця першого кварталу наступного року. Такі нововведення потребують спеціальної підготовки та достатньої кількості рецептурних бланків. Сьогодні пацієнти, на жаль, продовжують приходити до аптеки зі списком ліків на звичайних аркушах лікарського блокнота, — пояснив директор.
— Нині в обігу є 13 тисяч найменувань лікарських препаратів, частина яких відпускається за рецептом лікаря. Це стосується ліків, прийом яких потребує лікарського огляду та попереднього обстеження, — пояснив генеральний директор Товариства з додатковою відповідальністю “Рівнефармація” Володимир Синяк. — Незабаром очікуємо епідемію грипу, то ж відпускати всі препарати за рецептом було б просто злочином, хоча такі нововведення необхідні для того, щоб викорінити тіньову співпрацю лікарів з розповсюджувачами ліків та уникнути самолікування громадян.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...