пʼятницю, 31 грудня 2010 р.

Новий рік святкують п'ятнадцять разів

Новий рік, як і ми, у ніч із 31 грудня на 1 січня зустрічають Австралія, Шотландія, Італія, Австрія, Японія, Румунія, Канада, США, ОАЕ, Фінляндія і багато інших країн. Далі Новий рік переходить до Греції, де це свято збігається з нашим Старим Новим роком і відзначається 14 січня. А називається цей день Днем Святого Василя.

Наступний Новий рік настає за місячним календарем. Цей Новий рік не прив’язаний до фіксованої дати, оскільки відзначається в день першого весняного молодика (між 21 січня і кінцем лютого). Традиція зустрічати Новий рік за місячним календарем існує в Китаї, Малайзії, В’єтнамі, Сінгапурі, Кореї, Монголії, а також серед прихильників буддійської релігії й у інших країнах.

Мусульманський Новий рік Хиджра настає в перший день першого місяця мусульманського року, щороку ця дата міняється.

Навесні теж можна зустрічати Новий рік. Навруз — так називається перший день нового року за персидським календарем. Він святкується в ніч із 21 на 22 березня, у день весняного рівнодення, населенням Афганістану і Таджикистану, що говорить на мовах персидської групи, а також у республіках Середньої Азії, в Ірані, Пакистані й Азербайджані.

Продовжити святкування мо­ж­на наступного ж дня, перемістившись до Індії, де Новий рік зустрічають 22 березня. Правда, у цій країні є аж вісім дат, відомих як Новий рік. Ось, наприклад, у день Гуди Падва неодмінно потрібно покуштувати листя дерева ним-ним (на смак дуже гіркі й неприємні). Але, за давнім повір’ям, вони оберігають людину від хвороб і негараздів, забезпечують, як не дивно, солодке життя.

Новий рік у Бірмі починається 1 квітня, у найспекотніші дні. Цілий тиждень люди від душі поливають одне одного водою. Триває Новорічний фестиваль води — тінджан.

Також у квітні — 13 числа — Новий рік настає у Шрі-Ланці й Непалі.

Лаоський Новий рік настає 14 квітня, коли виснажене спекою населення країни чекає сезону дощів.

1940 року уряд Таїланду ухвалив рішення святкувати Новий рік 1 січня. Незважаючи на це, головним святом Таїланду залишився традиційний тайський Новий рік, або Сонгаркан, який святкують у другій декаді квітня.

Далі Новий рік зустрічають уже влітку. Племена майя зустрічають Новий рік 16 липня, а ось у серпні це свято зустрічають у Джібуті й Нігерії.

Восени, 1 вересня, в Сирії починається, ні, не навчальний, а найзвичайніший Новий рік.

Свято восени завітає до всіх єврейських родин. Єврейський Новий рік святкується в перший і другий дні місяця Тішрей.

11 вересня настає ефіопський Новий рік, який знаменує те, що в Ефіопії закінчився сезон дощів. До Гамбії Новий рік приходить 7 жовтня. Також у жовтні Новий рік святкують і в Індонезії.

А 18 листопада Новий рік перетинає межу Ємену. Також у середині листопада Новий рік зустрічають у Океанії й на Гаваях.

Ніч із 31 жовтня на 1 листопада відома більше як Хелловін. Але крім цього в деяких країнах, де жителі досі розмовляють кельтськими мовами (Шотландія, Ірландія, острів Мен), саме в цю ніч святкується кельтський Новий рік Самайну.

А коли і який Новий рік святкувати — вибирати вам! Головне, щоб це було справжнє свято!

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...