вівторок, 21 серпня 2012 р.

ГРИБНА СМЕРТЬ КОСИТЬ ДІТЕЙ

Не давайте дітям гриби!

Дванадцятирічна дівчинка, гостюючи в родичів, пообідала смаженими печерицями. На третій день дитину у важкому стані привезли у відділення реанімації обласної дитячої лікарні. Незважаючи на всі зусилля медиків, маленьку пацієнтку врятувати не вдалося....


     
     Оксана СУЛІКОВСЬКА
     
     -Щороку лікарі розповідають про небезпеку отруєння грибами, про заборону давати їх дітям, але, на жаль, знову маємо випадки отруєння маленьких волинян. Цього року зареєстровано вже 4 таких випадки. На превеликий жаль, одна дитина, незважаючи на усі реанімаційні заходи, померла. Ще двоє юних учасників того родинного застілля в одному із сіл Ківерцівського району, які споживали страви з грибів, потребували тривалого стаціонарного лікування. Тому ще раз хочу застерегти людей напередодні сезону «тихого полювання»: гриби — не дитяча їжа, давати страви з грибів дітям категорично не можна, —наголошує Валерій Костянтинович.
     — 
Пригощалася тими печерицями уся родина, потерпіли не тільки діти, а й дорослі. Однак стан не у всіх був однаково важкий. Від чого це залежить?
     — 
Діти значно чутливіші до дії токсинів грибів. Це пов'язано з недосконалістю детоксикаційних механізмів юного організму. Крім того, не слід забувати, що при однаковій кількості спожитих грибів у дитини на одиницю маси тіла припадає вища концентрація токсину, ніж у дорослого. Очевидно, серед зібраних печериць була бліда поганка. Це — найнебезпечніший гриб, при отруєнні яким реєструється до 99 відсотків смертельних наслідків. При вживанні в їжу блідої поганки страждають перш за все печінка і нирки, вражається нервова система. Ймовірно, що дівчинці, яку не вдалось врятувати, дістався саме цей гриб із смаженини. Однак є чимало випадків отруєнь і їстівними грибами, коли впливають інші фактори — місце збирання грибів, невміла або неправильна кулінарна обробка.

     — Кажуть, бліда поганка підступна ще й тим, що симптоми отруєння розвиваються не відразу, втрачається час для початку лікування, а отрута вже діє.
     — 
Справді, при отруєнні блідою поганкою перші симптоми нездужання розвиваються не раніше, ніж через 6 годин з моменту споживання грибної страви. Іноді проходить навіть 2-3 доби, поки людина відчує наслідки отруєння. Дехто вже й встигає забути, що їв гриби, і не пов'язує з ними погане самопочуття. У цьому й криється небезпека.

     — Які найхарактерніші симптоми отруєння грибами, в чому полягає перша допомога потерпілим?
     — 
Як правило, у людини, що вживала гриби, розвиваються кишкові розлади, турбує біль у животі, нудота, діарея, аж до обезводнення організму. Перша допомога полягає у видаленні токсину, який ще не всмоктався. Треба викликати блювоту, промити шлунок, випивши води з активованим вугіллям, при цьому важливо, щоб вона залишалася у шлунку якийсь час. Кількість активованого вугілля має бути достатньою — не менше, ніж 0,5-1 г на кілограм маси тіла хворого. До активованого вугілля можна додати послаблюючий засіб, наприклад сорбіт. Однак хочу наголосити, що займатися самолікуванням не можна. При підозрі на отруєння грибами слід негайно звертатися до лікаря.

     — На Волині важко загітувати людей відмовитись від споживання дикорослих грибів, адже традиційно їх у нас збирають, маринують, сушать.
     — 
Досвід свідчить, що серед потерпілих щороку є й ті, хто вважає себе досвідченими грибниками. Тому обережність нікому не завадить. Якщо ви все-таки вирішили йти за грибами, то збирайте губчасті види, а не пластинчасті. Коли виникають хоч найменші сумніви, краще відмовтесь від своєї знахідки. Не застосовуйте «домашні методи» визначення отруйності грибів, наприклад, срібну ложку чи цибулину, бо такі методи давно визнані помилковими. Страви з грибів можна зберігати на холоді в емальованому посуді не більше доби. Категорично не можна їсти ці страви вагітним і матерям, які годують немовлят груддю, і, звичайно, дітям.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...