четвер, 9 серпня 2012 р.

На місці цілющого джерела постала капличка


Автор фото Віталій ПАРАНИЦЯ.
У день Святого Рівноапостольного князя Володимира та 1024-ї річниці Хрещення Київської Русі неподалік Дослідної станції освятили капличку, що постала з Божого благословення і жертовності жителів міста Сарни на місці джерела, до якого впродовж багатьох років навідуються люди, аби набрати цілющої води.
Настоятель Свято-Покровської церкви, що в Сарнах, отець Володимир стверджує, що із джерела б’є ключ чистої води з Ісусового милосердя, бо все на землі задля блага людей створено Богом. Раніше з задоволенням відвідував окультурені джерела в інших населених пунктах. Приміром, незабутнє враження справляє старовинна капличка на честь Святого Іоанна в селі Одринки, якій понад 100 років. Невідомо, хто і коли її збудував, але це одна з найдавніших святинь краю, що служить для потреб спраглих тілом і душею. Громада парафіян і благодійники задум впорядкувати територію, збудувати над джерелом криничку а поруч – капличку, втілювали всім миром. Лепту власними зусиллями внесли найактивніші віряни Іван Мельник і Степан Аврамишин. Прислужилися й умільці-столяри Василь Усіч, Дмитро Дебелий та Юрій Орешко. До справи долучилися трудові колективи й підприємці. За сприяння ДП «Сарненське лісове господарство» з дубових дощок зробили дерев’яні деталі, фахівці управління водного господарства допомогли розчистити джерело й у благоустрої території. Металеву конструкцію каплиці виготовило приватне підприємство, що на території колишнього РМЗ, та оцинкували в цеху заводу металевих виробів. Важливу роль відіграли керівники підприємств Сергій Белеля, Василь Пінчук, Андрій Циганенко, приватні підприємці Ігор Голяка, Олег Нечитайло, Василь Соломка, Сергій Никончук, Віталій Параниця. Завдяки керівництву району вимостили щебенем дорогу. На святкове дійство прийшло багато парафіян. Розділив з сарненцями радісні миті й міський голова Сергій Євтушок. Урочисте богослужіння під відкритим небом і водосвятний молебень звершили священики із Сарн, Костянтинівки, Люхчі, Костополя. Під час молитов і церковних піснеспівів царював піднесений настрій і люди отримали задоволення від духовного спілкування. Присутні щиро дякували меценатам і будівельникам. Відтепер, як і інші джерела України, цей ключ має свою славну історію. І звідусіль до каплиці йдуть люди, щоб помолитися і набрати цілющої водиці. Адже напитися із джерела духовності потребують і дорослі, і малі. Діти цими днями в капличці водили хороводи. Хлопчики й дівчатка заходять до святого місця босоніж, взуття залишають під східцями, поціновуючи працю людей, що створили це особливе місце. Багато жителів райцентру приходять по воду в ранкові години. Не буває порожньо біля джерела й вечорами. Комусь потрібно подумати, іншим – помолитися, хтось знаходить біля святині заспокоєння, хтось Божу благодать… Місце, де поєдналися зусилля людей, направлені на добро, і дар Всевишнього – чиста цілюща вода, особливо сприятливе для душевних роздумів, переживань, прийняття доленосних рішень. Віра ШАШУК.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...