неділю, 12 серпня 2012 р.

СТРАХ


 

Страх володіє життям і вчинками людей. Ще з малечку ми пізнаємо, це дивне почуття, яке керує нашими вчинками, змушує коритись чужій волі та стримує наші бажання. Страх крокує з нами по життю, холодні пробіги мурашок не раз відчувало тіло, а розум блискавично шукав виходу з ситуації. В кожного свої страхи : хтось досі боїться темряви, хтось лікарів, а дехто самого життя. Як побороти це охоплююче душу почуття? Спробуємо в цьому розібратися.


Скільки страхів заховалося в нашій свідомості? Страхи зберігають нам життя, але є і такі, що заважають жити. Ви запитували себе чого найбільше боїтесь? Прожити життя в бідності? Не завести родину? Важко захворіти? В кожного свої страхи та якщо їх об’єднати, зводяться всі вони до одного єдиного страху – нещасливо прожитого життя. Наше існування супроводжується боротьбою за найкраще, всі мріють жити щасливо та довго.

Психоаналітик Фріц Ріман на початку 20 століття розробив теорію, за якою виділив 4 форми страху за типами особистості:
Шизоїдна форма – присутній страх зближення з іншими людьми. Світ для нього небезпека, надійся лише на себе, не відкривайся людям, інакше будеш зраджений – гасло шизоїда. Власники цього виду страху часто бувають замкнутими, самодостатніми. Свій початок страхи беруть ще з дитинства, створюючи в дорослому житті стіну відчуження, огородження від світу.
Депресивна форма – створюється внаслідок нещасливого дитинства, нелюбові матері, заниженій самооцінці. Виникає страх бути покинутим, самотнім. За депресивними особистостями спостерігається безкрайня увага до інших людей, причому шкодячи собі та забуваючи про власні інтереси. Задля приязні людей вони ладні віддати те, що потрібно їм самим, мають м’який, спокійний характер.
Істерична форма – люди, які приховують своє справжнє я за маскою активної, відповідальної особи, котрою захоплюються оточуючі. Мета – бути в центрі уваги, всім подобатись. В таких особистостей виникає страх рутини, одноманіття, вони не постійні в своєму стремлінні, прагнуть новизни.
Нав’язлива форма – протилежна істеричній. Це страх перед майбутнім, страх перед покаранням. Порядок, відчуття обов’язку, норми та правила важливі для такої особистості. Вони повільні, довго приймають рішення, боючись зробити невірний крок, наразитись на небезпеку.

Таким чином, в кожної форми чітко простежується головний страх, який виникає під впливом середовища та зайнятого місця у суспільстві.

Кожний з нас знайомий хоча б з однією людиною, яка знаходиться під владою страху спілкування з людьми. Цей страх заважає жити повноцінно, супроводжується появою багатьох проблем і відсутністю корисних знайомств. Страх спілкування з людьми найчастіше виникає у знайомстві з новими людьми, коли вмить зникають всі думки, розмова не зав’язується, з’являється невпевненість і відчуття слабкості. Відчуття дискомфорту варто побороти, зрозумівши, що незнайомець теж почувається невпевнено, адже ви для нього закрита книга. Привітність та впевненість стануть запорукою вдалого знайомства і справленого гарного враження.

Страх впливає на проявленні нашого характеру. В компанії відразу виділяються люди, які жваво підтримують розмову, жартують, поводять себе розкуто і завжди є ті, що знаходяться в тіні активістів, нічим не виділяючись, ледве хитають головою, соромляться та червоніють. Їм страшно подати голос, страшно бути осміяними чи залишитись не почутими. Але і лідери мають свої страхи, звикнувши до центру уваги, вони не уявляють життя поза його межами.

Більшість людей боїться публічного виступу, прояву емоцій на людях, ми боїмось, того що скажуть про нас чужі люди, часто при цьому забуваючи, що головне – це думки близьких людей.

Поширеним страхом є страх відмовляти. За теорією Рімана саме в депресивній формі він є основною ланкою страху. Потреба подобатись іншим настільки велика, що змушує слабких людей йти на поступки сильнішому, боючись відмовити, людина часто здійснює вчинки, в шкоду собі. Навчіться говорити «Ні!», як рідним так і малознайомим людям, відстоюйте свою точку зору та не йдіть на поступки, піддавшись чужій волі.

Найстрашніше не мати змоги чогось змінити і шкодувати над втраченим часом, не допомогти тому, кого любиш і розуміти, що ти не в змозі нічого змінити.

Страшно втрачати найдорожче і гніватись, що не винайшли машину часу, задля повернення втраченого. Тому прикладайте свої зусилля вчасно, не зраджуйте своїм мріям, не зупиняйтесь перед труднощами, робіть все, що від вас залежить. Конкретна мета, бажання реалізувати свої ідеї – головна зброя проти будь-якого страху. Розвивайте у своєму характері волю та вірте в себе. Оберіть справу для душі і запам’ятайте одне істинне кредо : “В житті досягають успіху тільки фанати своєї справи!”

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...