середу, 1 серпня 2012 р.

Поляк Ґжеґож Мотика бреше про Гуту Степанську?


Нещодавно українською прокуратурою був допитаний ветеран УПА Степан Бакунець. Про це повідомляє Громадська ініціатива Поліська Січ.
У Дубровицькій районній прокуратурі повідомили, що Бакунця допитали на вимогу Республіка Польща, у якій тамтешня Генеральна Прокуратура порушила кримінальну справу “за фактами злочинів проти польського народу”. Підставою для слідчих дій стала позиція польського історика Ґжеґожа Мотики -- він звинуватив відділ УПА Григорія Перегійняка-”Коробки”, в ліквідації польської колонії Паросля поблизу с.Антонівка в Сарнецькому районі Рівненської області.

Звинувачення щодо “Коробки” базується на уривку допиту в застінках НКВД, повстанця Петра Василенка. Зокрема Василенко повідомив:
 “Наша сотня под командованием Корзюка Федора из Волынской области по кличке „Кора” уничтожила два селения около 300 дворов (сожжено) – селение Галы и селение Паросля Владимерецкого района Ровенской области. Все польское население вплоть до грудных детей было уничтожено (вырезано и порубано).” ГДА СБУ, Ф. 13, спр. 1020, арк. 204.
Але важливо те, що (Мельник Макар) “Кора” ніколи не був у сотні “Коробки”. Все, що пов'язувало “Кору” з “Коробкою” – так це лише участь у спільному старшинському вишколі “Холодний Яр”, про що детально розповів ветеран УПА Степан Бакунець. Більше того, напад на польську колонію Паросля невідомими особами які намагались розмовляти “російською” (тому могли бути місцевими червоними партизанами!), був вчинений, за свідченнями поляків, в лютому 1943 року, а “Кора” створив свою сотню лише влітку того ж року, що підтверджено архівними документами. Вже з цього можна дати оцінку “свідченням” мордованого в застінках НКВД повстанця Петра Василенка.
Також цікавим епізодом у історичних фантазіях польського історика Ґжеґожа Мотики, є згадка про нібито полонених бандерівцями у Володимирці польських поліцаїв – “узбеків”. Поява цих “узбеків” дивує навіть польських істориків. Адже вони не розуміють звідки Мотика взяв тих “узбеків”, якщо про них не згадує жоден з виживших після нападу в Паросля поляків.
З цього приводу, ми ще раз зустрілись з ветераном Бакунцем і він розповів, що саме від нього хотіли прокурори.
  Ветеран УПА Бакунець, повністю визнає, що брав участь в облозі Гути-Степанської (сьогодні с.Гута, Костопільський р-н., Рівненської обл.). Облога пояснюється тим, що в цьому населеному пункті переховувалось два десятка червоних партизан, які грабунками і нічними нападами на сусідні села тероризували українське населення.
Тому, зі слів Бакунця, Гуту-Степанську УПА (ОУНб), взяли в облогу, і поставили вимогу видати “червону банду”. Але поляки не лише не видали червоних бандитів, а й вбили трьох повстанців переговорників, що інакше як віроломство у військовій міжнародній термінології назвати не можна.
А ось про колонію Паросля ветеран УПА нічого не знає і запевняє, що у цьому селі його сотня не бувала.
За матеріалами Експрес online


Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...