понеділок, 20 серпня 2012 р.

ЦЬОГО РОКУ ШКОЛА ЩЕ ДОРОЖЧА


Цього року ціни на канцтовари, рюкзаки, взуття та форму, у порівнянням з минулим роком, підскочили відсотків на 10.
Пані Ольга з селища Клевань витратила на трьох школярів вже 2 тисячі, але купила лише третину: по парі кросівок, портфель для доньки, зошити та ручки. Молодший син доношує за старшим, тому вдалося заощадити.

«Ще тисячі три треба мені, щоб зібрати дітей до школи. Трьох дітей зібрати до школи – це великі гроші, бо хочеться вдягнути дітей у все найкраще, найякісніше», – каже мама школярів Ольга Шарафмал.
До 1 вересня українці готуються усе літо – відкладають гроші з кожної зарплати. Олена приїхала на столичний шкільний ярмарок із сусідніх Чабанів. У неї – дві доньки і тисяча гривень при собі. У центрі виробники торгують без роздрібної надбавки.
У середньому, українська родина планує викласти від 8 сотень до 8 тисяч гривень. Найбільше, за нашими опитуваннями, тратять у Києві, найменше – у Луганську. Основна стаття витрат: піджак, взуття та портфель. Ортопедичний німецький ранець для першачка обійдеться у півтори – дві з половиною тисячі гривень, рюкзак – 400 – 900, проте є й скромніші – до півтори сотні. Та батьки намагаються не заощаджувати на здоров’ї, з’ясували маркетологи.
«Рюкзак – це постава, на рюкзаках не економлять. Економлять на зошитах. Можна не різнокольорові глянцеві дорогі, а можна дешеві, зрозумілі», – говорить маркетолог Дарина Нікольська.
Форму шукають із натуральних тканин, а 5 відсотків готові йти у бутіки. Юрій Козій торгує імпортною формою вже 10 років і помітив: першими розкуповують найдорожче вбрання. Економити радить на початку шкільних базарів, коли на полиці викладають торішній асортимент. Після 15 вересня форма нікому не потрібна, і вона прямує на склад. Свіжий дорогий імпорт – передусім сертифікати якості і транспорт.
«Доставка майже вдвічі піднялася – з 4,5-5 доларів за кілограм текстилю, стало 10. От і рахуйте, якщо 2 пари джинсів – це кілограм!», – каже власник крамниці Юрій Козій.
Українська форма подорожчала не особливо – відсотків на 5-10. Бо трошки піднялися у ціні тканини. Такий же прогноз на наступний рік.
Держава у цінову політику не втручається. На запит «ФАКТІВ» у Мінекономіки відповіли: ціни на українські товари може стримати хіба що дешевий імпорт з Азії. А ще, за новим податковим кодексом, легка промисловість, яка працює не на давальницькій сировині, 9 наступних років не платитиме податок на прибуток. Щоправда, самі виробники пільг поки не відчули.
//ICTV

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...