четвер, 16 серпня 2012 р.

РЕГІОНАЛЬНА МОВА


 Така мова є і на Рівненщині. На півночі області мешкають етнічні білоруси. Лише у Рокитнівському районі їх близько семи тисяч. Чи готові місцеві чиновники діяти відповідно до закону "про засади мовної політики" і забезпечувати білорусам захист їхніх мовних інтересів, чи потрібно це самим білорусам? Йдеться про те, щоб відкрити школи із білоруською мовою викладання, говорити білоруською у райдержадміністрації, міліції та інших державних установах, вести документацію двома мовами і таке інше. Ми запитали про це у відповідальних осіб району та області.


Іван Власик, голова Рокитнівської районної державної адміністрації:
— Білоруська громада у нас дуже дружна. У районі не дивина почути білоруську мову та білоруську пісню. Етнічні білоруси бережуть свою приналежність і ми їм у цьому всіляко допомагаємо. Я підтримую закон про засади мовної політики. Вважаю, що кожна національна меншина повинна мати змогу плекати свої етнічні корені.
У нас досі не було звернень від білоруської громади, ніхто не прохав відкрити школу чи навіть запровадити уроки білоруської мови. Але якщо такі запити будуть, якщо громада буде вважати, що це необхідно, ми приймемо відповідне рішення на районному рівні і шукатимемо потрібні кошти у місцевому бюджеті. У нас маленький і тихий район. Я впевнений, що ніяких сепаратистських настроїв у наших білорусів не виникне. Це чудові люди, багато хто з них потрапив на територію нашого району ще у 1962-1963 роках коли на білоруській території почали будувати великий полігон, їх тоді й переселили до нас, на, так би мовити, менш заболочену територію.

Віктор Матчук, голова облдержадміністрації (2006-2010рр.):
— У 2006 році, коли я був головою обласної державної адміністрації, до Рівного приїздив тодішній президент Віктор Ющенко. Він тоді запитав мене про ситуацію із білорусами, яких в області проживає чимало. Поцікавився, а скільки ж у нас в області білоруських шкіл? Жодної. А білоруських класів? Немає. Тоді він зауважив, що це несправедливо по відношенню до білорусів. Я вивчав це питання і отримав відповідь: білорусам цього не потрібно. З їхнього боку немає ні ініціативи, ні відповідного бажання.
Нині ситуація кардинально змінилася. Держава тепер не просто може піклуватися про регіональні мови, вона зобов'язана це робити. Із цим одразу ж виникає кілька проблем, які не пов'язані з тим, що білоруси нібито самі не будуть порушувати це питання. Їх, зрештою, ніхто й не питав ще про це. По-перше, теоретично можна було б білоруську зробити регіональною, але де на це взяти кошти? У жодному бюджеті витрат на це не передбачено. По-друге, треба розуміти, що цей закон насправді приймали не для підтримки чи то білоруської, чи то гагаузької мов. Йдеться про політичну акцію на території України на користь Росії. Це один з елементів створення "великого Русского мира". Отже, кошти будуть виділяти на підтримку лише російської мови.
Алла Садовник.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...