пʼятницю, 17 серпня 2012 р.

ГОЛОВНИЙ СПАС СВЯТКУЮТЬ 19-СЕРПНЯ




Яблучний Спас, є другим Спасом після Медового, це Преображення Господнє, така назва походить від згадки в Євангелії про перетворення Ісуса під час молитви. 
Фавор у Галілеї вважається місцем Преображення, але є ще думки, що місцем преображення міг бути і відріг гори Гермон. 
Яблучний Спас відзначається церквою з IV століття 19 серпня, після того як Свята Олена звела на горі Фавор храм на честь Преображення. Цей день належить до двунадесятих свят. Преображення відбулося за сорок днів до Пасхи, церква ж перенесла це свято на серпень для того, щоб свято не збігалося Великим постом. 


Католики відзначають в цей день ознаменування перемоги християн над турками під Белградом. 
Яблучний Спас, згідно Православному календарю, припадає на Успенський піст, але, починаючи з цього дня, дозволяється їсти яблука та інші фрукти, які були висвячені під час святкової літургії. 
З трьох Спасів - Медового, Яблучного і Горіхового, цей вважається найголовнішим. До настання цього свята не дозволялося їсти ніяких плодів, а після висвячення деяку частину врожаю роздавали жебракам. Ще яблука дарували всім присутнім в церкві, а хворим людям їх відправляли додому. 
Преображення Господнє описують всі євангелісти, крім Івана. Треба сказати, що троє з них описують те, що сталося абсолютно однаково. 
Євангелія розповідають про те, що Ісус узяв Петра, Якова та Івана, піднявся на гору для того, щоб помолитися.Під час цієї молитви і сталося Преображення - особа Ісуса освітилося світлом, а одяг, в який він був одягнений, став біліший від снігу. Потім з'явилися два пророки Мойсей та Ілля, вони розмовляли з Ісусом про його кінець, який незабаром відбудеться в Єрусалимі. Учні, які стали свідками перетворення були шоковані. Після події, Ісус заборонив їм розповідати про те, що сталося під час молитви, до тих пір, поки Христос не воскресне, як йому було визначено. 
19 серпня в день Яблучного Спаса відбувається божественна літургія, на ній читають паремії і співають канон, в якому йдеться про велике Преображення. Всі одягаються в білий одяг - це колір даного свята. 
Багато країн вважають яблуко чудодійним плодом.Існували ворожіння на яблучній шкірці, для визначення імені судженого. А від французької назви яблука - pomme, сталося тепер усім відоме слово «помада». 
В Америці яблуко дуже популярний фрукт, наприклад, Рокфеллер, який почав з торгівлі яблуками, заробив величезні статки. В Англії є приказка «Якщо в день з'їдати по одному яблуку, то лікарі ніколи не знадобляться» - в цьому є свій сенс, адже одне яблуко містить, крім 80 відсотків води, в інших 20-ти величезну кількість корисних речовин. 
В стародавні часи віруючі обов'язково відзначали Яблучний Спас, вони пекли пироги з яблуками, варили варення, яким пригощали один одного. На заході всі виходили в поле, щоб піснями проводити літо, вважалося, що воно саме після Яблучного Спаса починає змінюватися восени. 
Обряд освітлення плодів у Яблучний Спас не зводився лише до окроплення яблук, цього дня висвячували також і інші фрукти, відповідно до цієї традиції, все, що живе і росте в світі, від людини до рослин, має бути присвячене Богу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...