вівторок, 4 вересня 2012 р.

ЧИ МОЖНА КАРАТИ ЗА НЕВИКОРИСТАННЯ ПАЇВ


До редакції звернулися власники земельних паїв, яким у сільській раді повідомили, якщо вони не здаватимуть землю в оренду або не оброблятимуть її самостійно, з них стягуватимуть штраф кілька тисяч гривень. Чи мають право карати за нерозорану землю, ми запитали у головного спеціаліста юридичного відділу Головного управління Держкомзему у Рівненській області Ярослава Федуна:
— Українським законодавством не передбачено будь-якого покарання за те, що людина не обробляє власну земельну ділянку або не здає її в оренду. 

Якщо людина приватизувала свій пай, вона сама вирішує, як ним розпоряджатися, чим засівати, кому здавати тощо. Штрафи селяни можуть сплачувати лише за занедбані земельні ділянки, за забруднення інших земель хімічними і радіоактивними речовинами, нафтою та нафтопродуктами, неочищеними стічними водами, виробничими та іншими відходами, а також якщо вони не борються з бур'янами. В такому випадку можуть накласти штраф: на громадян — від 340 до 1360 гривень, на суб'єктів підприємницької діяльності — від 850 до 1700 гривень. Проте інспекція перевірятиме ділянку і встановлюватиме штраф за забур'янення лише після того, як хтось звернеться до неї зі скаргою. За бур'яни у нас штрафували, але рідко.
Ярослав Федун також повідомив, що у земельному законодавстві чітко не вказано, на який мінімальний термін орендар і орендодавець можуть підписати угоду. Передбачено, що договір оренди не може бути меншим за одну сівозміну, тобто за рік. Максимальний термін оренди — 50 років. Щодо оплати, то вона повинна становити не менше 3% визначеної вартості земельної ділянки і має поступово збільшуватися залежно від результатів господарської діяльності та фінансово-економічного стану орендаря. Але люди часто неуважні і підписують договори, в яких замість "не менше 3%" записано "не більше 3%".
Алла Садовник.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...