вівторок, 25 вересня 2012 р.

Свіжа могила вояків УПА біля Мочулянки


З нагоди 70-річчя створення Української Повстанської Армії, 22 вересня біля с.Мочулянка Березнівського району Рівненської області члени Громадської організації "Товариство пошуку жертв війни "Пам’ять" перепоховали рештки тринадцяти вояків Української Повстанської Армії.
Влітку 2012 року, неподалік місця бою в урочищі Кургани, пошуковці з Товариства "Пам’ять" знайшли невідоме раніше місце захоронення вояків УПА. Воно було здійснене наприкінці листопада 1943 року жителями с. Мочулянка.


- Українські повстанці загинули у бою неподалік сіл Глушків та Мочулянка 16 листопада 1943 року, - розповідає голова "Товариства пошуку жертв війни "Память" Любомир Горбач. - У бою з польськими шовіністами та радянськими партизанами брали участь повстанці двох куренів УПА, чисельністю до 700 вояків під командуванням "Макса" (Максима Скорупського), "Крука", "Буревія", "Тополі" та "Шавули" (Адама Рудика). Бійці УПА знали, що у лісі розташувалися польські польські військові й готувалися до бою з ними. Проте, як виявилось, поляки домовились про спільні дії з радянськими партизанами й українці потрапили в оточення. Багато повстанців загинуло, інші встигли відступити. 


За словами Любомира Горбача тіла загиблих упівців впродовж кількох днів лежали непохованими на місці загибелі. Згодом їх поховали поляки, але без дотримання християнських традицій. Вони вирили яму та поскидали туди тіла.
- Про цей бій було відомо зі спогадів одного з командирів УПА Максима Скорупського, але довгий час наші пошуковці немогли знайти місце загиблих вояків, - говорить Любомир Горбач. - Скільки не розпитував наш дослідник, Володимир Пастушок місцевих жителів, ніхто нічого не знав. Лише зовсім недавно один дід, житель Мочулянки, сам відшукав Володимира й показав йому те місце. Дід розповів. що завжди знав. де воно, але боявся помсти зі сторони поляків, учасників того бою, що до останнього часу жили неподалік села. Дід чекав коли помре останній поляк.


Як зазначає Любомир Горбач, дід розповів про пять ям, у які скидали тіла, але знайшли лише одну.
- Верхній шар поховання розкиданий, - пояснює Любомир Горбач, - Тож ймовірно там хтось уже щось шукав до нас. У нижньому шарі вдалося знайти рештки тринадцяти повстанців, який і перепоховали за християнським звичаєм. З матеріальних знахідок не знайшли нічого, окрім двох гудзиків.


На місці перепоховання на честь загиблих у бою українських повстанціввстановлено памятний знак.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...