вівторок, 18 вересня 2012 р.

ЧОМУ В РІВНОМУ БАГАТО МОСТІВ?


Незвичайні мости Рівного +ФОТО

Рівне – незвичайне місто. Не тільки через навдивовижу добрих та чуйних мешканців, але й через особливу архітектуру. Це одне з небагатьох міст України, через центр якого проходить річка. І саме тому в Рівному дуже багато мостів.
 Мостів пішохідних та автомобільних, великих та маленьких, і кожен з них має свої особливості. Ви звертали на них увагу?
Ось автомобільний міст на проспекті Миру. Дуже широкий, на поручнях висять замочки закоханих. Звичайно, адже зовсім поряд знаходиться РАЦС, а це найближчий до нього міст. Зараз їх лише сім, старі замки були зрізані комунальними службами. За день мостом проходить близько 11 тисяч людей та проїжджає близько 12 тисяч автівок.


Далі за маршрутом – міст біля кафе «Венеція». За один день його перетинають близько 9 тисяч чоловік. Це єдиний міст, облаштований загатою та системою автоматичного підйому шлюзу. Крім того, на мості завжди є рибалки. Вони розповіли, що будував його ще  Віктор Чайка, і з того часу він не ремонтувався. До речі, тут ви можете дізнатись рівень води в Усті, збоку є спеціальна шкала. Зараз там рівень води сягає 2 метрів.


На вулиці Пересопницькій, біля залізничного переїзду, теж є міст. Невеличкий, але викладений бруківкою. До того ж там продають свіжий квас. Дуже-дуже смачний квас, чесно. За день через цей міст перетинають: 1500 авто, 3600 пішоходів та приблизно 300 велосипедистів.


Якщо йти далі понад річкою, зустрінемо наступний міст. Він також автомобільний, пішоходів на ньому дуже мало. Але по ньому їздять тролейбуси. Замків кохання вже нема, але закоханих пар біля нього багато, адже місце там затишне та приховане від чужих очей. І все ж за добу по ньому проїжджає близько трьох тисяч машин, проходить понад тисячу пішоходів.


Усі рівняни добре знають пішохідний міст біля Органного залу, який веде на ринок Дикого. Кожного дня один чоловік запускає там повітряних зміїв. До речі, при вході і виході на ньому є гарні ліхтарі, ви звертали на це увагу? А на перилах зараз висять три замкИ. Маю надію, що кохання Вови та Саші, Каті та Юри і Віті та Олі ніщо не зруйнує. Таку картину щоденно бачать близько десяти тисяч жителів та гостей міста, які перетинають цей міст. Так, а ще він кольоровий.


Зовсім поруч з ним знаходиться найбільший міст Рівного – міст на вулиці Соборній. Велетень прокладає шлях через Устю та залізницю, довжина його близько 400 метрів. На вході зі сторони Органного залу знаходяться дві камяні кулі та дві пам’ятні стели. До речі, він має спуски з обох боків, приблизно посередині. З них виходять непогані оглядові майданчики. За один день по ньому проїжджає близько 6 тисяч авто і 360 велосипедистів. Проходить його понад 4 тисячі жителів, для цього їм потрібно 3-4 хвилини.


Поблизу стадіону «Авангард» теж розташований міст - «горбатий» і має гарні ковані поручні. А ще біля нього щодня стоїть жінка та продає пиріжки. Особливо смачні з сиром та з капустою. Продати їх зовсім неважко, адже міст перетинає близько чотирьох тисяч рівнян щоденно. До речі, зовсім скоро цей міст мають ремонтувати.


На виході з ринку Дикого є крокодилів міст. Крокодилів – тому що його охороняє величезний крокодил. Звісно, не живий, а кам’яний. Там не так багато людей, тому з нього часто юнаки стрибають у воду і купаються в Усті. Щодня по ньому проходять близько тисячі жителів міста. Цей міст також деревяний, ремонтували його зовсім недавно.


Незвичайну форму має міст біля «Керамбуду». Там немає традиційних поручнів, зате є надійне перекриття. Він віддалений, тому по цьому тунелю проходять лише 800 чоловік щоденно. До речі, він теж чекає на реконструкцію.


На завершення розповім про міст, який рівнянам та гостям міста, мабуть, найменш до вподоби. Так-так, міст на залізничному вокзалі, відомий як найдовший пішохідний міст в Рівному та біда бабусь-дідусів й інших подорожуючих. Якщо потрібний електропоїзд прибуває на одну з колій Ковельської платформи, їм доводиться підніматись на 60 та спускатись з 54 сходинок. Різниця в їх кількості - за рахунок різного ухилу спусків. І піднімаються наші бабусі з важкими сумками, бо в обхід йти ще довше. Тому, якщо бачите таких бабусь – допоможіть, колись і нам з вами доведеться проходити цей шлях.


А міст все ж красивий!
Надія МАЛАФЄЄВСЬКА

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...