неділю, 16 вересня 2012 р.

Хто виграв вибори десять років тому на Сарненщині?

Щоб зрозуміти майбутнє, потрібно пам’ятати минуле. Я точно не пам’ятаю, хто це сказав, але фраза, як на мене, достойна уваги. Нинішні вибори до Верховної Ради проходитимуть за змішаною, мажоритарно-пропорційною системою. Востаннє за такою схемою ми обирали парламент рівно десять років тому.  Отож пригадаймо, скільки тоді було кандидатів і партій у бюлетені, за кого голосувала Сарненщина. І чим вже відрізняються вибори нинішні від виборів 2002 року.


Пригадати все...

Всього тоді в бюлетені значилось тридцять три політичні партії і блоки, але пройти п’яти відсотковий бар’єр змогли лише шість: Блок Віктора Ющенка "Наша Україна" (23,57 відсотка), Комуністична партія України (19,98), Блок "За Єдину Україну!" (11,77), Блок Юлії Тимошенко (7,26), Соціалістична партія України (6,87) та СДПУ(о) (6,27).

На Рівненщині ці політичні сили показали зовсім інший результат (тут і нижче подані результати у відсотках, згідно з даними офіційного сайту Центральної виборчої комісії — авт.):


1.Блок Віктора Ющенка "Наша Україна" 54,8
2.Блок "За Єдину Україну!" 10,63
3.Блок Юлії Тимошенко 9,91
4.Комуністична партія України 5,34
5.Соціалістична партія України 3,33
6.СДПУ(о) 2,99


Цікавою була ситуація в округах. Як і сьогодні, у 2002 році, округів в Рівненській області було п’ять. Щоправда, їхня нумерація починалась не зі 152-го, як зараз, а з 153-го. Це сталось через перерозподіл виборчих округів у відповідності з новим законом про вибори. Тоді Сарненщина входила у 157 округ.



Округ №157 

(Березнівський, Сарненський та Костопільський райони)
1.Блок Віктора Ющенка "Наша Україна" 61,09
2.Блок "За Єдину Україну!" 12,11
3.Блок Юлії Тимошенко 5,4


157-й — це був другий з п’яти округів Рівненщини, де святкував перемогу представник провладної політичної сили. Кандидат від Блоку "За Єдину Україну!" Микола Шершун переміг, набравши 31,53 відсотка голосів виборців. Найближчі переслідувачі тодішнього головного лісника Рівненської області набрали: висуванець Блоку "Наша Україна" Віктор Данилов — 27,83 відсотка та кандидат від Блоку "Демократична партія України — партія "Демократичний союз" Олександр Данильчук — 25,27 відсотка голосів виборців.



У 2002 році кандидат від Блоку "За Єдину Україну!" Микола Шершун переміг, набравши 31,53 відсотка голосів виборців


Всього на цьому окрузі було зареєстровано 12 кандидатів, але один зняв свою кандидатуру.


Десять років по тому...

У порівнянні з виборами десятирічної давнини, вибори нинішні будуть менш, так би мовити, людними. Попри те, що ще не завершилась остаточно реєстрація кандидатів і партій, можна підбивати вже перші підсумки. Останній день подання документів вже минув. Спливають останні дні, коли ЦВК має право розглядати подані документи і реєструвати кандидатів. Але вже зрозуміло, що у бюлетені 28 жовтня і партій, і кандидатів буде значно менше, ніж у 2002-му році.
Подали свої документи для участі у цьогорічних парламентських виборах 22 партії. Ось їхній перелік (у порядку поданому на сайті ЦВК):

Комуністична партія України

Політична партія "Зелені"
Партія регіонів
ВО "Батьківщина"
Партія УДАР
ВО "Свобода"
ВО "Громада"
Ліберальна партія України
Партія "Нова політика"
Партія Наталії Королевської "Україна — Вперед!"
Партія пенсіонерів України
Партія "Україна майбутнього"
Партія Українська платформа "Собор"
Партія "Наша Україна"
Партія "Зелена планета"
Радикальна партія Олега Ляшка
Партія "Руський блок"
Політичне об’єднання "Рідна Вітчизна"
Партія Зелених України
Соціалістична партія України
Українська Національна Асамблея
Партія "Народно-трудовий союз України"

Значно менше кандидатів і в одномандатних округах. Виняток становлять хіба що 152-й округ (м.Рівне), де вже зареєструвалися чотирнадцять кандидатів, та округ №156 (Березнівський, Костопільський, Сарненський райони), де до участі у виборах ЦВК зареєструвало вже тринадцять кандидатів. У решті округів спад чисельності кандидаів у порівнянні з виборами десятирічної давнини: округ №153 (частина міста Рівного, Гощанський, Корецький, Острозький, Рівненський райони) — 8 кандидатів; округ №154 (Демидівський, Дубенський, Здолбунівський, Млинівський, Радивилівський райони) — 9 кандидатів; округ №155 (Володимирецький, Дубровицький, Зарічненський, Рокитнівський райони) — всього 6 кандидатів.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...