неділю, 20 травня 2012 р.

ПОВЕРНЕННЯ ДО ВИТОКІВ


Нині зароджується  новий стиль життя, який умовно можна назвати «повернення до витоків». Люди, які залишають міста і переїздять у села, прагнуть не лише прямого доступу до природи, але й певної комунальної незалежності від держави. Ніхто не заперечуватиме, що життя в селі дешевше, ніж у місті. Чого варте лише опалення наших будинків.  Зроблені ще за часів СРСР теплопроводи дають колосальні втрати тепла. Наші вулиці від початку весни перетворюють на «протитанкові» траншеї, де невпинно триває процес латання дірок на трубах. Схема, за якою обігріваються наші великі міста, абсолютно неекономна, неефективна і затратна. Ми змушені власним коштом її підтримувати і скільки це триватиме наразі невідомо. Інвестицій у цю сферу, схоже, не намічається.  Будуть експлуатувати старі радянські потужності.

 По телевізору рекламують інші способи отримання електрики для обігріву: вітрогенератори, теплові насоси, пічне опалення, бесплотинні ГЕС невеликої потужності. Задіяти їх можна лише в селах, або невеликих містах.
Для обігріву будинку в 100 кв.м, треба мати тепловий насос з вихідною потужністю 10-15 кВт, вхідна потужність цього пристрою — 2-3 кВт, при опалюванні електрикою тепло перераховується 1кДж=1кВт витраченої електроенергії. Гарячу воду влітку дають нескладної конструкції сталеві ємності-панелі на даху, які можна виготовити навіть власноруч. Взимку можна задіяти для обігріву і газ, і електрику, але лише як додаткові теплопродукуючі джерела. Ви були колись на пилорамах? Бачили скільки там гниє тирси? Кілька тонн такої тирси, спресованої в брикети, обігріють вашу родину упродовж кількох зимових місяців. Це не фантастика, це реальність. Брикети з тирси, торфу давно виробляють і використовують фінни, норвежці, німці, американці, канадці. З’явилися у продажу вони і у нас, але їх ціна занадто висока. Газ у Західній Європі — дуже дороге задоволення.

Якщо комплексно підійти до вироблення електроенергії і поєднати вітер і воду, то можна взагалі відмовитися від паливних систем вироблення енергії і повністю забезпечити подібні поселення електрикою, тим паче, що існуючі вітрогенератори вже можуть давати потужність до 30 кВт.
Досвід експлуатації вітрогенераторів говорить про те, що для побутових потреб без обігріву потрібен генератор потужністю 1,5-3 кВт, оснащений акумуляторною батареєю і інвертором для отримання змінного струму з напругою 220 або 110 В.
Відомо, що сучасні генератори починають вироблення струму за швидкості вітру 2-3 м/с, що відповідає щоденним погодним реаліям України. В ідеалі установка складається з генератора, батареї акумуляторів і інвертора, який перетворить постійний струм в змінний. Проте така установка повинна бути ще й безпечною — тобто не створювати зайвого шуму. При цьому електроенергію треба уміти економити. Зокрема проблему холодильника може вирішити глибокий льох. Замініть усі лампочки на енергозберігаючі. Для нагріву води можна використовувати старі добрі титани. 

Взагалі мешканець села залишає після себе на порядок менше відходів ніж міський житель. Харчові відходи утилізуються за допомогою природи. Дере­в’яні спалюються. Тобто природі дешевше обходиться людина, яка живе на власному клаптику землі, окремо від інших особин.

До того ж, наука утеплення досягла нині небаченого прогресу. Теплові насоси будуть лише дешевшати, сонячні батареї і вітрогенератори — теж. Панелі утеплення ставатимуть тоншими і міцнішими, на ринок прийдуть теплоізолюючі матеріали нового покоління, а також спеціальні утеплюючі фарби. Проблеми з каналізацією також вирішуються. Уже зараз є ефективні системи очищення стоків і перетворення твердих відходів на добрива.


На жаль, місто ще міцно тримає нас у своїх обіймах, бо лише тут ми можемо заробити гроші і їх потратити. Є розгалуджена система нав’язаних суспільству розваг, схем поведінки, на які з дитинства підсажують суспільство, переконуючи в тому, що так краще. Змінити такі установки дуже важко, але поступово нові ідеї пробиваються через терни. Варто лише задіяти власну волю, адже людина завжди має свободу вибору: йти за натовпом, чи облаштувати власний життєвий простір.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...