неділю, 13 травня 2012 р.

ПОЗДОРОВТЕ СВОЇХ МАМ

День Матерi до нас прийшов у часи незалежностi, а його icторiя у свiтi бере початок ще з ХVII столiття.  Ще в ХVII столiттi в Англiї у перiод Великого посту вiдзначали недiлю мами -- свято, коли вшановували всiх матерiв.
Тодi
започаткували традицiю дарувати цього дня жiнкам мамин торт iз дванадцятьма марципанами. Цей подарунок в Англiї роблять мамам i дотепер. Що цiкаво, уже на той час це свято було дуже шановане, у недiлю навiть служницям давали вихiдний, аби вони могли провести його зi своїми матерями.
Уже в ХIХ столiттi у США популяризували свято Матерi як день боротьби за мир, а у ХХ столiттi Анна Джарвiс iз Фiладельфiї запропонувала вшанувати всiх матерiв свiту. У такий спосiб вона хотiла вшанувати пам'ять про свою матiр, котра померла. Уже 1910 року в штатi Вiрджинiя вперше визнали День Матерi офiцiйним святом. Згодом його вiдзначали на державному рiвнi в другу недiлю травня. Услiд за США свято Матерi цього ж дня почали вiдзначати ще 23 країни свiту, а 30 держав вибрали для нього iнший час у роцi.
Перший День Матерi українки святкували 1928 року. Щоправда, за межами України -- у Канадi. . А офiцiйним святом День Матерi став у нас 1999 року, коли вийшов вiдповiдний указ Президента України. Тож вiдтодi ми й вiдзначаємо свято нашого жiноцтва у другу недiлю травня. Бо травень -- це марiйський мiсяць, коли християни особливо вшановують Дiву Марiю, служать маївки на честь Богородицi. I дуже знаково та символiчно, що саме в травнi є День Матерi. Адже Дiва Марiя -- це мати для нас усiх, вона не є казковим персонажем: як iншi матерi, народжувала природним способом, годувала Iсуса грудьми, виховувала Його, хвилювалась, плакала. Вона своїм материнством показала кожнiй жiнцi, як треба бути матiр'ю. Тому саме в травнi, у День Матерi, ми повиннi замислитись про те, що таке материнство, пiдвищити авторитет мамiв, заохотити їх зберiгати дар життя i розумiти всю вiдповiдальнiсть за це...

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...