неділю, 22 серпня 2010 р.

Пам"ятаємо і не забудемо.


 Пройшло сорок днів, як не стало нашої  дорогої людини...
Саме в цей день,сороковий день закінчились її поневіряння і Вона предстала на поклоніння Богові.
Сьогодні читається сорокоуст не тільки в її рідному краї - в Немовичах, а й на Закарпатті. Разом молимось,супроводжучи її молитовним клопотанням перед Богом

«Упокой, Господи, душу покійної раби  Твоєї  Поліни, і прости їй вся прогріхи її вільні й невільні, і даруй їй Царство Небесне».
     
«Ніде в світі, крім України, поховальний звичай і обряд не виробився до такої глибокої, можна сказати, віртуозності, до якої він досягає в нас, - писав К. П. Побєдоносцев. - І немає сумніву, що в цьому його складі відбився наш народний характер, з особливим, притаманним нашій натурі, світоглядом »

 
- Церква молиться за упокій і про прощення гріхів покійних, сподіваючись на милосердя Боже. Хоча людина і була грішна і отримала по смерті ,як Божу відплату, але, коли буде останній суд над людством, то молитви про неї будуть згадані Богом, і вона може бути помилувана. Після смерті душа людини вже не може нічого змінити, всі її надії на щось залишилися на землі.
-  Особливо виділяються третій, 9-ій і 40-й дні? - Душа людини до 3 дня знаходиться поруч з його рідними, з 3 по 9 день їй показують загробний світ, а з 9 дня - особливо важкий період для душі померлого, вона йде по митарства, де пізнає всі свої гріхи. Нарешті, в 40 день закінчуються поневіряння і душа знову підноситься Ангелами на поклоніння Богові, що визначає їй відповідне місце в очікуванні Страшного Суду за її земним справах, духовному стану і за благодаті молитов Церкви і близьких. У цей період (з 9 по 40 день) рідні мають особливо молитися. Знову ж таки читається Псалтир, в храмах ім'я людини поминають у замовних записках. Дуже бажано в 3-й, 9-й і 40-й дні служити панахиду.
- Як можна прикрасити могилу? - Як хочете, треба тільки постаратися, щоб на могилі був хрест символ перемоги над смертю.
- Є безліч забобонів, пов'язаних з похоронами і поведінкою на кладовищі ...
- Так, і багато хто з них мені здаються дурними і смішними. Наприклад, люди кидають гроші в могилу, щоб викупити покійного. Або кладуть гроші, продукти і різні дорогі речі в труну або залишають на могилі. Чи не краще віддати їх незаможному віруючій людині, який буде молити Бога за спокій покійного? Не треба і лити на могилу горілку або наливати її в заздалегідь встановлений стаканчик, керуючись таким «залізним» аргументом, що «небіжчик горілочку кохав». Цим ви робите покійному дуже боляче, адже за гріх винопиття він може страждати після смерті.Наконец, безглуздо стукати по пам'ятника або по спеціально покладеної на могилу дощечці, щоб повідомити покійному, що ви прийшли він вас не почує, його душа далеко. Померлому може бути дано знати про вас тільки по вашій гарячій молитві до Бога.
- Що робити, якщо покійний сниться? - Значить, він просить молитов. Але якщо покійний, як привид, ходить по квартирі, лякає мешканців, то це нечиста сила під виглядом померлого творить свою чорну справу. Такі житла треба висвітлювати особливим чином.
- Чому треба відспівувати померлих?
- За переказами святих отців і з духовної практики Св. Церкви, душа покійного без відспівування не має спочинку. Тому вчинення чину відспівування є дуже важливим для неї. Вся Церква, в особі священиків та тих, що моляться, просить Господа за Його великої ласки пробачити всі гріхи покійного і дати йому місце упокоєння в оселях райських. У дозвільної молитві священик не тільки просить про прощення душі покійного, але і молить Господа про зняття будь-якого прокляття, що тяжіє над душею надавалося землі людини.
 

- Св. Василій Великий пише, що людська душа до третього дня знаходиться при тілі, у зв'язку з цим і ховають його на третій день по упокій. Коли в церкві запечатується труну з тілом, душа в цей момент відходить від людини. Після дев'ятого дня вона проходить митарства, а іншими словами - 20 суден. Пройти митарства душа зможе в тому випадку, якщо людина вів праведний і благочестивий спосіб життя. Інакше вона буде засуджена. Тому в церкві читається сорокоуст за спокій, тим самим ми супроводжуємо душу людини молитовним клопотанням перед Богом.
У колишні часи християни після смерті близького всі 40 днів читали Псалтир за померлого і кожен день брали у своїй церкві на літургії просфори за покійного. Цим самим вони надавали його душі велику допомогу. Тут доречно зазначити, що немає вище тієї молитви на землі, ніж молитва священика при здійсненні Таїнства Проскомідія, коли він вимовляє ім'я православного християнина і виймає частку з просфори. Тому потрібно відразу в церкві замовити сорокоуст за упокій ближнього і подати ім'я померлого для поминання на Проскомідія. Чим в більшій кількості храмів і монастирів згадується душа покійного, тим більше для неї користі, а також для душі того, хто подає на поминання.
- Чи можна на могилу покладати вінки?
- Вінки із штучних квітів, наприклад паперових, покладати не можна. Краще один живий квіточка покласти на могилу, ніж безліч штучних. Адже жива квітка - символ загального Воскресіння, а паперовий - це є мертвість, символ того, що померлий ніколи не воскресне. Паперові вінки заведені атеїстами.
Молитва за покійного - священний обов'язок кожного християнина. Велика нагорода і втіха велика чекає того, хто своїми молитвами допоможе покійному ближнього отримати прощення гріхів. Бо Всеблагий Господь це діяння ставить в праведність, і тому, в першу чергу, покладає милість на тих, хто творить милість, а потім і на душі, по відношенню яких ця милість була проявлена. Тих, хто поминає покійних, згадає і Господь, пом'януть і люди, як відхід зі світу.
За матеріалами православних газет.
У дні Великого посту - часу покаяння і молитви кілька субот присвячені поминання покійних. Поминати своїх померлих близьких ми повинні не тільки в ці дні, але постійно. На запитання наших читачів відповідає священик Олександро-Невського кафедрального собору о. Роман Чадаєв.
- Що важливіше в день пам'яті близьких: побувати на кладовищі або відслужити обідню в церкві?
У день пам'яті померлого перш за все потрібно в храмі подати записку на проскомідія, замовити панахиду. Якщо є можливість, побувати на кладовищі. Можна організувати поминальну трапезу. Так само в день пам'яті покійного прийнято робити добрі справи і роздавати милостиню.
- Як часто і в які дні потрібно бувати на могилах і що бажано там робити?
Бажано відвідувати кладовища в день смерті покійного, так само в дні народження, іменин (день Ангела), батьківські суботи та Радоницю. Потрібно згадати покійного молитвою, навести на могилі порядок.



Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...