четвер, 19 серпня 2010 р.

Черговий рік села

Уже скоро два десятиліття, як нами правлять люди, котрі раз за разом оголошують черговий рік села, потайки, мабуть, сподіваючись, що це вже останній, а ми наперекір їм терпляче вирощуємо хліб і не збираємося вмирати. Село — наша житниця, наша обиталиця. Наша майбутність була і залишається в ньому. Не стане села — не стане й України.
     Нині селу сподіватись на державу не можна так само, як сироті на добре серце мачухи. Нема у державі людей, котрі хотіли б зберегти господарство і соціальну сферу села в такому стані, щоб воно розвивалось і в ньому жили люди. Щоб сюди хотів їхати агроном, інженер, лікар, учитель. За щастям, а не за муками. Висить над селом дамоклів меч, з допомогою якого сучасна олігархія готова хоч сьогодні одібрати в дядька землю. За безцінь! Дядько вже дозрів до цього. Скоро мине два десятиліття, як його земля заростає бур’янами, бо йому нема чим її обробляти. Такий стан речей підриває людську віру в свою самодостатність, а також віру в самодостатність держави, яка поставила народ в умови, коли думається не про демократію, а про те, що диктаторський стиль батька Лукашенка, над яким довго сміялися і навіть збиткувалися, виявився справжнім героїзмом, бо не дав загребущим павукам висмоктати з народу кров і розікрасти державу. Ненависного вчора Лукашенка Європа нині готова прийняти у свої обійми з більшим задоволенням, ніж нашого Президента, який і досі виступає з демократичними деклараціями, але стоїть на чолі голої, пограбованої, економічно безсилої України.
Хіба таким бачилося нам обличчя демократії, коли ставали на шлях незалежності?

1 коментар:

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...