середу, 18 серпня 2010 р.

В батьків вже болить голова

Діти ще відпочивають, а в батьків вже болить голова, як зібрати сина чи доньку до школи. Чимало з них, аби зекономити, відправляються за покупками на ринок. Ціни тут і справді дещо нижчі, ніж в супермаркетах, та й покупців небагато. Продавці кажуть, що заможні лучани ще відпочивають на морях і прийдуть в останній тиждень перед школою, а бідніші почали скуповуватися ще з червня. Ціни ж на шкільний товар чималі і викласти відразу кілька сотень, а то й тисяч гривень не кожен може.
Скажу відразу, купити школярську амуніцію нині не проблема. Є все, були б лише гроші. Великий вибір шкільного одягу і широка кольорова гама. Різноманітні сарафани, піджаки, спідниці, брюки чорного, бордового, синього, зеленого кольорів. Є й їх варіанти -в клітинку, смужку. Ціновий діапазон теж різний. Залежить від якості тканини, фасону.
Найсутужніше татам і мамам першокласників. Адже збирати їх до школи доводиться, як то кажуть, з нуля. Потрібно купувати усе, починаючи від зошита і закінчуючи портфеликом. Наша порада: аби не придбати зайвого, зарання підіть до школи за списком необхідних речей. З'ясуйте у вчителів, якого кольору має бути форма і чи обов'язкова вона, а вже тоді відправляйтесь на закупи.
Зазвичай збирати дітей до школи починають з форми. Вона забирає чи не найбільшу суму із сімейного бюджету. Форма, кажуть продавці, цього року подорожчала. Скажімо, якщо торік найдорожчий комплект для дівчаток із піджака і спідниці з високоякісної тканини коштував 260 гривень, то нині - 295. Втім, першокласницю можна одягнути й дешевше. Торгівля пропонує як окремі речі (сарафани, піджаки), які можна скомпонувати з іншим одягом, так і комплекти - сарафан з блузою, спідниця з піджаком, костюм-трійка (піджак, брюки, спідниця). Вартує усе це від 165 гривень. Якщо блуза у комплект не входить, доведеться викласти за неї ще як мінімум 55-98 гривень. Хочете догодити дитині і купити імпортну блузку з мереживним комірцем, блискітками, стрічками і вставками - платіть 116-146 гривень. Водночас з блузкою можна купити й гольф - коштує він від 50 гривень.
Чималу суму забирає із сімейного бюджету і взуття. Дитячі туфлики коштують, як дорослі. Скажімо, ціни на взуття для дівчат і хлопців починаються від 120 - 130 гривень. І можуть сягати 200-400 гривень. Звісно, мова йде про високоякісне, шкіряне. З текстилю і дерматину чи комбіноване коштує дешевше - 80-155 гривень.
Одягнути хлопчиків менш затратно. Піджак з брюками можна придбати за 160 - 235 гривень. Якщо доповнити його сорочкою з короткими рукавами (50-60 гривень) чи довгими (60-70 гривень), вийде непоганий комплект. Можна не морочитися і придбати костюм-трійку (піджак, брюки, жилет) - від 190 гривень. Правда, якщо ваша дитина акселерат і її ріст 140-146 сантиметрів, доведеться купувати підлітковий одяг, а він дорожчий. Потрібно до нього хоча б три сорочки, дві пари штанів.
Щоб одягнути, взути хлопчика-першачка, потрібно щонайменше тисячу - тисячу двісті гривень. Дівчинка обійдеться батькам навіть за найскромнішими підрахунками в тисячу п'ятсот - тисячу вісімсот гривень. А, крім одягу, необхідно придбати ще й ранець, його начинку - зошити, пенал з усім приладдям. Зошити, до радості батьків, цього року подешевшали. Потрібні й обкладинки для них, папка, альбом для малювання, фломастери, олівці, фарби, ручки, простий олівець. А для ручної праці - пластилін і дошка для нього, ножиці, клей, набір кольорового паперу і картону. Усе це обійдеться не менш як 200 гривень. Ще одна стаття витрат - портфелик. Молодші учні носять переважно наплічники. Звичайний рюкзак можна купити за 60 - 95 гривень. Якщо ж ви хочете, щоб дитина мала правильну осанку, то купуйте з ортопедичною спинкою. Він дорожчий - 170 - 320 гривень.
- Зараз рюкзаки з плащівки користуються меншим попитом, ніж з кристалону, - розповідала продавець Ірина. - Ця тканина не линяє, не пропускає вологу, добре переться - кинув у пральну машину і така ж, як і була. Але найкращі і найміцніші німецькі рюкзаки.
Добре, що на книги для першокласників не доведеться витрачатися - їх видадуть в школі. Як запевнив міністр освіти і науки Дмитро Табачник, проблем із забезпеченням «Буквариками» не буде. Вони надійдуть вчасно. А ось учні десятих класів зустрінуть перше вересня без книг. Міністерство освіти не встигло завершити їх друк.

1 коментар:

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...