четвер, 5 серпня 2010 р.

Пожежу від блискавки в горобину ніч гасили кислим молоком від чорної корови



” Старозавітний пророк Ілля жив у IX столітті до Різдва Христового. У боротьбі з ідолопоклонством показував чудеса й насилав кари. Зокрема, мав силу з небес посилати вогонь на землю. Пророка Іллю живим узято на небо на вогненній колісниці, запряженій вогняними кіньми

”Узяття Іллі на небо”, гравюра 1880-х. Старозавітний пророк Ілля жив у IX столітті до Різдва Христового. У боротьбі з ідолопоклонством показував чудеса й насилав кари. Зокрема, мав силу з небес посилати вогонь на землю. Пророка Іллю живим узято на небо на вогненній колісниці, запряженій вогняними кіньми


”У серпні є такі громові свята, шо вони дуже карають тих людей, хто їх не шанує, — розповідає 84-річна Афанасія Кошулько із села Пляшева Радивилівського району на Рівненщині. — Оце 2 серпня — Іллі Пророка, через два дні — Вогняної Марії Магдаліни, а 7-го буде Пантіліймона — Паликопа його ще називають. — Якшо їх зневажити, то Ілля наробе гнилля — заллє дощем, а Паликопа попале грозою копи. То в нас люди цього дня й нині не роблять ніякої роботи ні в полі, ні дома, шоб не було пожарю”.У тих, хто на Іллю таки йшов до роботи, колись відбирали коси, серпи, граблі. А хто возом їхав у поле — рубали колеса.

— Розказують, шо якось до одного хазяїна приходить увечері старенький дід, — продовжує баба Фонька. — Попросився ночувати. І каже, шо буде взавтра все село горіти. Він не вечерав і до хати не пішов, а на кулях соломи ліг спати той дід. Пішли рано, а його нема. А до вечора надійшла така темна хмара, блиснуло тіко раз, і в тих, хто на Іллю снопи возив, ото всі ті снопи погоріли від громовиці. А той дідок, значить, то був сам Ілля Пророк.

Старозавітний пророк Ілля в народних віруваннях заступив слов’янського язичницького бога-громовержця Перуна. Тож святого Іллю також називають громовержцем. Він керує в Бога грозами, є володарем грому, небесного вогню, дощу й вітру. Кажуть, що до Іллі, 2 серпня, дощ ходить проти вітру, бо має вітер свій, а після — за вітром — куди вкаже Ілля. У грозу Ілля нібито їде небом у золотій кареті або червоній бричці чи залізним возом, запряженим четвіркою баских вогняних коней.

— Це коли гроза, дітям так кажуть, що святий Ілля катається по небу на колісниці й везе Богу калачі, — каже 64-річна Віра Гогой із сусіднього села Вербень Демидівського району Рівненської області. — Гром і блискавка — то коні крешуть копитами об хмари і летять з-під них іскри.

”Як гримить, то баба моя викидала коцюбу і лопату, клала наперехрестя і хмара градова піде або в ліс, або на болото, — розказує 76-річна Євгенія Жук із села села Перемиль Горохівського району на Волині. —Ще виходили на перехресну дорогу, брали пальці на перехрестя (на знімку показує, як саме) і читали таку секретну молитву. Її не можна нікому розповідати, бо вона силу втратить і не поможе більше ніколи”. Фото 2010 року

”Як гримить, то баба моя викидала коцюбу і лопату, клала наперехрестя і хмара градова піде або в ліс, або на болото, — розказує 76-річна Євгенія Жук із села села Перемиль Горохівського району на Волині. —Ще виходили на перехресну дорогу, брали пальці на перехрестя (на знімку показує, як саме) і читали таку секретну молитву. Її не можна нікому розповідати, бо вона силу втратить і не поможе більше ніколи”. Фото 2010 року(фото: Олена Чебанюк)


На Іллю буває горобина ніч — гроза із блискавками, спалахами на горизонті, із сильним громом і вітром. Вважається часом розгулу нечистої сили.Її в небесній битві й перемагає Ілля-громовержець. Блискавкою він карає диявола, що ховається від нього під дерево, камінь, або перекидається на кота, собаку. Тому у грозу цих тварин женуть подалі від хати.

— На Іллі-громовержця як хто пасе корови там чи коні, то не можна з собою брати нічого залізного, бо грім може вбити людину, — розповідає 60-річна Галина Лотоцька із села Острів Радивилівського району на Рівненщині. — Казали, що то святий Ілля поражає нечистого. Значить, якщо людина десь у полі стоїть і нечистий заховається під неї, то Ілля вбиває і нечистого, і людину. Така людина попадає прямо в рай.

Щоб уберегтися від грози, запалюють і ставлять на вікно стрітенську або страсну свічку, підкурюють у хаті свяченою вербою.

— Оце десь біля річки жаба і вуж зійдуться. І якщо їх розігнати палкою, то тею палкою можна і хмарі розганяти. То мій рідний дід, батьків батько мав таку палку. Завше пас худобу з палкою тею і розганяв хмари, — розповідає Віра Гогой.

Пожежу, що зайнялася від блискавки на Іллі, не можна загасити водою, тільки мокрим рядном. Заливають її також кислим молоком від чорної корови чи обносять іконою ”Неопалима купина”. Подекуди вважають, що краще такої пожежі не гасити, бо гріх — ”що Ілля запалив, то чоловік не затуше”. А Ілля нібито віддячить господареві вдесятеро за збитки, бо поцілив нечистого духа, що ховався в його господі.

2 коментарі:

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...