пʼятницю, 3 вересня 2010 р.

ЯКОЮ БУДЕ ПОГОДА ВОСЕНИ 2010р.




  
      Таке лагідне, здається, як і тижнів пару тому, привітне сонце вітає оспівану Максимом Рильським зустріч серпня і вересня, але дедалі більше погоджуємося з образним висловом Ліни Костенко про цей час: «Вдень ще літо, а надвечір осінь». І все ж літо так приємно згадувати, навіть коли воно було дошкульно-спекотне, як нинішнє. Бо і люди, і, здається, вся природа таки люблять поніжитися під сонячними променями, хоча, як сказав один лучанин, «цього року, здавалося, навіть верби підбігають ближче до Стиру, щоб вмочити свої коси у воду». Що ж до того, як справдилися прогнози, то можна сказати, що вони в основному підтвердилися на липень і серпень, а ось червень проходив за іншим сценарієм, бо його початок випав теплішим прогнозованого, літнім, а вже аж в середині місяця погода на тривалий строк зіпсувалася, щоб потім знову повернутися із гарячою гостею-спекою
  
     Володимир ЛИС
  
     ВЕРЕСЕНЬ
     У вже згадуваної Ліни Костенко є чималий цикл «Осінні карнавали», в якому є вірші «Осінь жагуча» і навіть «Осінь дикунська», і «Стриптизи осені». А серед них такий прекрасний образ «і самотканий дощ, і сонце лиш на чверть, і вже дотлів цвітастий ситець літа». Але й у вересні на початку ще можна походити буде нашим модницям у легких літніх сукенках. Бо ж перша вереснева п'ятиденка - майже літня. Але треба буде поспішати збирати другий, вже картопляний врожай. Адже десь числа так шостого-восьмого має прийти несприятлива погода. Особливо прохолодною після осінніх дощів має бути середина місяця. Після вісімнадцятого числа має настати знову потепління на всю третю декаду, за винятком хіба кінцівки. Прийде «бабине літо», а з ним і свято Віри, Надії, Любові і матері їх, мудрої Софії, тому доречними будуть ці рядки Ліни Василівни:
  
     Осінній день березами почавсь.
     Різьбить печаль свої дереворити.
     Я думаю про тебе весь мій час,
     Але про це не треба говорити.


 
    
     ЖОВТЕНЬ
     Зате поговоримо про другий осінній місяць, який має початися прохолодою, але з поступовим випогодженням. Наростатиме зовсім не осіннє потепління, яке має перервати дощ 9-10 жовтня. Середина місяця також тепла. Але 17-18 жовтня повинно прийти раптове похолодання, можливо, з першим снігом. Та після нього - аж до кінця місяця нове розкошування золотої осені з гарною погодою і можливістю докопувати буряки, збирати ще незібрану капусту і пізнати радість останнього «тихого полювання» в наших лісах. В іншого нашого великого поета Володимира Свідзинського є ціла збірка, яка названа по-осінньому - «Вересень» - але й про інші місяці в нього є прекрасні ліричні вірші, і не просто гарна пейзажна лірика, а філософське осмислення життя, такої нам необхідної єдності з природою. Як-от у вірші «І цей листочок, як я - єдиний». Тут поет нагадує, що людина - це частинка тієї самої природи, яку намагалися покорити, від якої закликали не чекати милостей і особливий подив викликає те, що саме в ту пору «залізного маршу» сталінських п'ятирічок написаний такий вірш із таким щемливим, вражаючим закінченням:
     Листочку ярній,
     Чи ти щасливий?
     Нічим, нічим я
     Не більший від тебе.

   
     ЛИСТОПАД
     Про те, що рівно тисячу років тому, у 1010-1011 роках, посеред тодішнього надзвичайно теплого періоду, названого «малим кліматичним оптимумом», зафіксована найсуворіша за всю історію людства зима, яка почалася у листопаді 1010 року, а завершилася лише у квітні, з морозом і снігом весь цей час. Тоді єдиний раз в історії замерзла африканська річка Ніл. А оскільки погода першого десятиліття ХХІ століття нагадує погоду початку ХІ століття, то виникає закономірне питання - чи не буде повторення цього погодного феномену? Усе ж за цьогорічним довгостроковим прогнозом, сніг має випасти на Дмитра, 8 листопада. Але після нього прийде потепління і вже в середині місяця змінитися типово осінньою погодою. Так має тривати майже до кінця місяця. Тут наче підтверджуються прекрасні слова Максима Рильського, які теж спонукають замислитися над сенсом життя і його складової - незмінного і щораз неначе нового кругообігу природи:
     Вже перший сніг кружляє
     над землею
     І тихо падає. Уже вода
     Зашерхла на озерах. Опада
     Останнє листя
     і яснить алею.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...