суботу, 4 вересня 2010 р.

1 вересня-День Творця

З Новим роком, християни!

П'ятниця, 3 Вересня, 2010 - 13:20
1 вересня почався новий церковний рiк
Цього дня християни освячують... час, згадують про створення свiту та просять благоволiння Господа на весь наступний рiк.

Докладнiше про особливостi нового церковного року "Експресу" розповiв отець Андрiй Нагiрняк, священнослужитель столичного храму Благовiщення Пресвятої Богородицi (УГКЦ).


-- Чому церковний рiк починається саме першого вересня?
-- Тут треба згадати IV столiття -- саме тодi (у 325 роцi на Першому Вселенському Соборi) було прийняте рiшення про початок церковного року. Церква мала пристосуватися до цивiльного життя. I iмператор Константин (вiн прийняв християнство як державну релiгiю) запровадив
початком лiточислення перше вересня. А ще цей день вважається днем Створення свiту. Через це й було прийняте рiшення вважати 1 вересня початком церковного року.

-- Що вкладається у поняття "церковний рiк"?
-- Лiтургiйний рiк складається з двох циклiв свят -- рухомого i нерухомого. Першого вересня починається нерухомий цикл, до якого належить Рiздво Богородицi, Воздвиження Чесного Хреста, Рiздво Iсуса Христа, Богоявлення, Благовiщення та iншi. Останнiм святом у цьому циклi є Успiння Пресвятої Богородицi. Також до цього циклу належать днi пам'ятi святих.

Що ж до рухомого циклу, то вiн складається з Великодня, Вознесiння, Зiслання Святого Духа та iнших свят. Базується рухомий цикл на мiсячному календарi й починається вiд Великодня. Тут треба зауважити, що традицiї єврейського народу наявнi у християнствi, бо сама подiя Христового Воскресiння була тiсно пов'язана з єврейською Пасхою (Песахом). Зважаючи на це, у 325 роцi на Нiкейському соборi вирiшено, що дата свята
Воскресiння Христового має бути прив'язана до свята Пасхи у євреїв. Тому християни святкують Великдень наступної недiлi пiсля єврейської Пасхи.

Мушу додати, що першого вересня початок церковного року святкують греко-католики та православнi за кордоном. А в нашiй країнi це свято настає першого вересня за старим стилем, тобто на два тижнi пiзнiше -- 14 вересня. 

I ще одне. З 1989 року, з iнiцiативи Вселенського Константинопольського Патрiарха Димитрiя у церквах православної, католицької та протестантської традицiй розпочалися Днi молитви за сотворiння свiту. Щоб у день початку нового церковного року (1 чи 14 вересня) люди звернули особливу увагу на охорону дарованого Богом довкiлля.

А постановою Патрiаршого Синоду єпископiв Української Греко-Католицької Церкви, що вiдбувся у вереснi 2008 року, прийнято рiшення вважати 1 вересня Днем Творця. Тож цього дня християни мають згадати, що Бог сотворив усе живе на Землi, Вiн є господарем часу, Вiн творить час, у якому люди живуть. От ми й просимо Його благоволiння на весь наступний рiк. У такий спосiб ми освячуємо Час.

Лариса ПАВЛИК, Експрес

1 коментар:

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...