середу, 19 січня 2011 р.

Немовицькі світлі Голови...

  •          Внаслідок акту Молотова-Рібентропа 16 вересня 1939року в селі з"явились солдати в обмотках з червоною зіркою на пілотках,а  в грудні місяці 1939 року село в складі Сарненського району ввійшло у новостворену Рівненську область..
    •   Перший Голова  Немовицького сільвиконкому -поет з Катеринівки /родом з Черкаського села Сичівка,що біля містечка Христинівки /  Клим Автономович Ткаччлен КПЗУ, поет-революціонер, активний співробітник журналу "Вікна",  відразу ж з приходом більшовиків, у 1939 році, під багнетами червоноармійців був, "демократично" обраний  Головою сільвиконкомому.
        У своїх віршах він писав про нужденне життя поліщуків, вірив, що ...після грому засіяє Кремлівська зіронька ясна, І пісня вільна залунає, Розквітне вільності весна".           
      Поет разом з  Олексієм Савчиним були депутатами Народних Зборів у Львові./Архів народних зборів/ . Поет представляв  місцеву владу, а Савчин Олексій був делегатом від громади.    
      Народні Збори, що відбулися у Львові 26 жовтня 1939 р., прийняли низку декларацій, зокрема про встановлення у Західній Україні радянської влади і її входження до складу УРСР, про конфіскацію поміщицькиих земель, націоналізацію банків і великої промисловості. Ці документи легітимували нову владу у Західній Україні. Фактично Західна Україна виявилася включеною до складу СРСР з кінця вересня 1939 р., хоча відповідні акти були ухвалені Верховними Радами СРСР і УРСР лише наприкінці жовтня – першій половині листопада 1939 р. . 
       Функціонування радянського режиму в Західній Україні до кінця 1939р. забезпечували тимчасові органи влади - воєводські, повітові, міські тимчасові управління і селянські комітети. Склад тимчасових управлінь ретельно підбирався і призначався. В обов’язковому порядку до них входили партійні керівники, політруки армії, працівники різних державних відомств, які направлялися у Західну Україну. Деякі посади були надані й місцевим активістам, що мало свідчити про те, що новоутворювані органи - це установи народного самоуправління. За своєю суттю і фукціями тимчасові органи мало чим відрізнялися від традиційних радянських органів влади. 
      Низовою ланкою органів тимчасових управлінь стали селянські комітети, які обиралися на зборах жителів села, а волосні - на зборах представників селян волості. Обрані селянські комітети затверджувалися тимчасовими управліннями, що дозволяло відсіяти небажані елементи."/Кондратюк С.К. Встановлення і функціонування радянського режиму в Західній Україні у 1939-1941 рр./  
    Отож Немовицькими сільскими Головами  у проміжку з 1939 року по теперішній час були:
    • У роки війни:  1939 – 1950 роки.
    • Ткач К. А.                                     1939-1940 р.р.
    • Васильчик М.В.                           1941р. – початок 1942 року.
    • Савчин О.С.                                   1942  -   1945 р.р. / з приходом німців/.
    • Свирид С.М.                                  1945   –  1947 роки.
    • Колядко Ф.Ф.                                1947   –   1951 р.р.
    • ….   \\   …..    ? ?                                \\                   ? ?
    Післявоєнний період – по наш час:
     Соломчук І., Гордієнко М., Пасічник М.-/ 2 каденції/, Онищук В- /2 каденці/ї і 31 жовтня 2010 р . обраний втретє
  •    У жовтні 1947 року у селі Немовичі було створено колгосп ”Радянська Україна”.
  •  В цей же час під страшенним тиском у с. Зносичі тільки одного дня в колгосп вступило 56 дворів, наступного дня надійшло ще 30 заяв. “Чим їхати у “висилку” до якогось там Сибіру, краще піти вдома у колгосп”-розраджували себе селяни.
  • Головами колгоспу “Радянська Україна булиПацьола М.С., Лейсмар В., Добровольський М. Арс., Жакун П.І.,Гула В, Гнатюк Б.М., Кичан П.О., Мичка А.М.

Інформація надана Савчин Вірою Василівною і Пацьолою Віктором Євгенійовичем/.

2 коментарі:

  1. Земляки, хто знає, будь ласка подайте більш точну хронологію каденції сільських і колгоспних Голів.

    ВідповістиВидалити
  2. Надійшов коментар від Віті.
    Онищук В. вперше обраний у 1968 році.
    / 7 каденція/.
    Щось не сходиться... Виходить, що Онищук В. сільським Головою вже
    тридцять років.

    ВідповістиВидалити

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...