четвер, 6 січня 2011 р.

Саяткуємо Різдво

Сьогодні християни відзначають Святвечір

Сьогодні 6 січня, на Святвечір у храмах почнуться урочисті богослужіння, під час яких буде згадано про велику подію, з якої почався відлік нової ери.

6 січня українські православні християни та греко-католики відзначають Святвечір, або Багату кутю. Цього дня завершується Пилипівський, або Різдвяний піст.
Увечері у храмах почнуться урочисті богослужіння, під час яких буде згадано про велику подію, з якої почався відлік нової ери.
На столі в кожної  української родини повинно бути 12 пісних страв на честь 12-ти апостолів. Обов'язковими на передріздвяній вечері має бути кутя та узвар. Постують далеко не всі українці, але накривати на стіл 12 пісних страв на Святвечір уже стало традицією для всієї України.

З першою зіркою вже можна колядувати. За біблійним переказом, саме вона вказала волхвам місце народження Ісуса.
Обряд колядування має дохристиянські коріння, коли наші пращури вшановували Сонце святом Коляди. Коли приходять колядники, важливо першим до хати впустити хлопця. Згідно зі звичаєм, він принесе в домівку мир і добробут.
За народним повір'ям, якщо на Багату кутю іній або сніг, то літо буде дощовим.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...