пʼятницю, 5 листопада 2010 р.

В суботу не можна вінчатись


     «Недавно був на весіллі у хрещениці і поневолі дізнався про слідуюче:
     Весілля було в суботу. Молодята хотіли цього дня і повінчатись,але в місцевому храмі їм сказали, що в суботу шлюб — святе таїнство — не звершується. Хотілося б почути докладніше роз’яснення з цього приводу». Отож, за роз’ясненням звернулись до митрофорного протоієрея  настоятеля храму Святої Марії-Магдалини .— І не тільки в суботу не можна вінчатися. У церковних канонах є така вказівка: не можна вінчатись впродовж постів і навіть у заговини, тобто в день перед початком посту. Не можна вінчатись і напередодні середи та п’ятниці, оскільки церквою ці дні об’явлені пісними цілий рік. Не звершується таїнство вінчання напередодні великого свята чи храмового свята. Ось у мене в храмі Марії-Магдалини в цьому році храмове свято випало на понеділок — 4 червня. Третього червня була неділя, але я не мав права вінчати. А неділя, як ми знаємо, завжди свято. Тому напередодні, в суботу, вінчати не можна.Всі ми, священики, користуємось спеціальним настільним календарем. Той, хто займається його випуском, з благословення вищих церковних органів вказує в такому календарі, коли не звершується таїнство вінчання. Але, незважаючи на це, дехто із священнослужителів йде на порушення. «У вас же такий самий календар, — кажу їм, — чому ж не дотримуєтесь його?». «Я говорив молодим, — чую у відповідь, — що в суботу вінчатись не можна, але вони наполягали на своєму. То вже їх гріх». Я ж думаю, що це наш гріх, священиків, якщо не змогли пояснити, довести істину до душ молодих.Дехто із священиків каже, що церковні канони давно порушені — ніхто, мовляв, з молодих людей не утримується від інтимних стосунків до шлюбу (хоча це теж засуджується церквою). Тобто вінчання стало формальністю. Я не згідний з такою точкою зору. Всі ми знаємо, що перед вінчанням обов’язкове таїнство сповіді. На сповіді молоді приносять покаяння за все — за свої гріхи, в тому числі і за втрату невинності, якщо такий гріх уже був. І від сповіді до вінчання молоді утримуються від інтимних стосунків, бо вони просили у Бога прощення за свій, може, надто гарячий темперамент. Покаявшись, наречені чекають вінчання, щоб з чистою совістю стати на рушничок й отримати Боже благословення. І коли до мене приходять молоді, які хочуть повінчатися в суботу, то я їм пояснюю все і раджу повінчатись, наприклад, у п’ятницю чи в неділю після весілля. Тобто прийняти правильне рішення і не розпочинати своє сімейне життя з гріха, бо це не принесе нічого доброго ні їм, ні їхнім дітям.До речі, люди тепер релігійно більш освічені, ніж 15-17 років тому. Всі чудово знають, коли розпочинається піст, коли закінчується, заздалегідь планують весілля. І чітко знають (а якщо не знають, то повинні це усвідомити), що за церковними канонами по суботах вінчати не можна. На порушення, як мені здається, штовхає практичність. Справа в тому, що, зокрема, в містах кожної неділі багато весіль, і вже до жовтня, а то й далі розписані всі кафе та ресторани. Не бажаючи втрачати клієнтів, у цих закладах пропонують нареченим провести весілля в суботу. Дехто з молодих хоче в цей день і повінчатись, щоб не розтягувати торжество.Бог не є караючим суддею. Бог — милосердний, чоловіколюбний. Але ж люди самі на себе інколи накликають його гнів, від чого й хочеться їх застерегти.

1 коментар:

  1. Не тільки гріх молодят, а й священика.
    Бо ж проводить святий чин піп, і основний порушник він

    ВідповістиВидалити

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...