неділю, 21 листопада 2010 р.

Що дуже сподобалось, то це порядок на вулицях

Танк в Сарнах.

Так склалася доля, що я, росіянка за походженням, українка за паспортом, майже все життя прожила в Сарнах, що частина рідні в Калінінграді, а решта - тут. У 1997 році продала хату, поклала кошти на ощадкнижку, отримала оце тисячу гривень. Зрозуміло, що житло за ці гроші тепер не придбаєш, аби хоч на вікно вистачило, а от провідати родичів можливо: якраз на літак в один бік, назад вони відправлять.Гості хороші, коли вчасно приходять, та довго не затримуються.

 Побачивши сірі стіни, вдягнених у мишачого кольору з погонами форму, взуття без підборів працівників аеропорту зі скромними зачісками, згадала застійні часи. Простирчала понад годину на митниці, де пильно звіряли, чи за час перетину кордону не замінили одних пасажирів на інших, потім дві години чекала багажу. Нарешті отримала розхристані торби з розірваними замками, з яких вивалювались подарунки та білизна, дотягла по черзі до родичів, які на мене чекали.
Калінінград.
Українців, мені здається, у Калінінграді більше, ніж росіян. Коли бачать український паспорт, чують українську мову, посміхаються, розказують, що земляки, допомагають чим можуть, розпитують, як справи на батьківщині, тужать хто п’ять років, хто двадцять п’ять, але це не заважає їм гарно жити на «чужині».
Мінімальна заробітна плата калінінградців утричі більша за нашу, у магазинах ціни на хліб, молоко, м’ясо, ковбаси ідентичні, морква, капуста, огірки дорожчі втричі, банани дешеві, телевізори, побутова техніка на рівні, мобільні телефони та зв’язок дорожчі разів у п’ять, дуже коштовні взуття, одяг, послуги перукарні та фотоательє, Інтернет, житло.
Приміром, пошкодувала в Сарнах видалити зуба за 5 гривень, думала, переболить. До ранку лице рознесло так, що око не відкривалось. У росіян без медичної страховки лікувати не будуть, послуги медзакладів безкоштовні, окрім акушерських і стоматологічних. У лікарні за страховим полісом сестри операція з видалення клятого зуба обійшлась мені у 200 гривень. Мало серце не схопило!
Походили по триповерховому центру розваг, подивились, як люди грають у боулінг, різні ігри, автомати, розважаються, відпочивають, катаються на машинках, займаються на тренажерах. Потім родичі потягли мене в супермаркет. Візочки, які пхають батьки, поки скуповуються, обладнані кабінкою, де сидять маленькі діти й кермують, гордо роздивляючись вусібіч. Річ гарна, але спробуй потім нащадка звідти витягти! Можна безкоштовно завести в спеціально обладнану кімнату, засипану пластиковими кульками, де малеча в безпеці, під наглядом вихователів грається або дивиться мультики.
На кожну річ, що продається, начеплена пластикова бирка, яку знімають спеціальним пристроєм під час оплати. Якщо не розрахуєшся, а спробуєш пронести, звучить мало не сирена. Спійманих за день злодюжок, порушників закону, винуватців аварій щодня показують по місцевому телебаченню. Один чолов’яга змайстрував прилад, що знімає бирки, накрав 80 пар шкарпеток, напхав у рукави куртки, але не врахував, що його знімали прихованою камерою. Прославився на всю країну!
Із супермаркету йшли пішки через старий парк. На озері плавали човни з відпочиваючими, за ними зграями дикі качки, випрошуючи булки. Літали чайки, голуби мало на голову не сідали, у траві шурхотіли якісь пацюки з великими вухами, маленькі пташки. Скраю велично розляглася пара білих лебедів і вісім сірих нащадків. Пройти повз них не змогла, треба було ж сфотографувати! На застереження рідні не зважала. Як же швидко довелося втікати від розлюченого самця, більшого втричі від наших гусаків, та набагато злішого. І де назбиралося за кілька хвилин стільки глядачів?..
Що дуже сподобалось, то це порядок на вулицях. Квіти, чистота, велика кількість урн для сміття, собаки в намордниках. Як пояснила сестра, можна вигулювати улюбленців і без них, плати штрафи й гуляй. Отож намордник виходить дешевше. Діти на вулицях перебувають тільки до 22 години. Підлітки 14-18 років мають бути вдома о 23-ій. Дітям не те що алкоголь, не продають навіть пива чи цигарок, позаяк отримують великі стягнення. Якщо застануть дитину в нічний час у барі, штраф заплатять і керівник закладу, і батьки. Не обладнані, як належить, маршрутки на лінію не випустять, пасажирів на стоячі місця не беруть. Воно й не дивно - штраф 1000 гривень. Правоохоронці патрулюють містом, багато їх у людних місцях, на центральну площу особу з пляшкою або в нетверезому стані недопустять. До слова, працюють витверезники.
Здивувала патріотичність громадян: на вікнах багатоповерхівок - національні прапори, весільні машини прикрашені не лише квітами й ляльками, а й червоно-синьо-білими прапорцями. З екранів телевізорів не чути сварок депутатів, окрім українських. Коли показували засідання Верховної Ради, повірте, соромно за багату на землі, надра, ліси, озера, добрих, гостинних і працьовитих людей і таку бідну на розумних політиків країну. Адже політика - це вміння спілкуватись, знаходити спільну мову, компроміс для блага всіх. Розумні люди стверджують: «Якщо політик сказав «ні» - то вже не політик». Коли ж це усвідомлять наші державні мужі?

Тетяна ОМЕЛА,

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...