неділю, 21 листопада 2010 р.

Незважаючи на масові протести підприємців

 Незважаючи на масові протести підприємців, Верховна Рада прийняла Податковий кодекс 269 голосами (176 регіоналів, 26 комуністів, 20 литвинівців, 5 бютівців, 20 нунсівців і 22 позафракційних депутати). Парламентські більшовики на чолі з Партією регіонів працювали злагоджено і їм не завадили прийняти Кодекс ні тисячі протестуючих, ні їхні колеги з опозиції.
     Найбільше списів було поламано навколо спрощеної системи оподаткування. По-перше, Податковий кодекс передбачає збільшення максимальної ставки єдиного податку з 200 гривень до 600. Але це не найгірше. Спрощеною системою оподаткування може користуватись лише підприємець, який має річний оборот не більше, ніж 300 тисяч гривень. За старим кодексом доз волявся оборот у півмільйона. Підприємці вимагали збільшити його до мільйона і права наймати 10 працівників. Натомість їм дозволили наймати лише 4 працівників і межу обороту скоротили до 300 тисяч (якщо є касовий апарат, то до 600 тисяч). До того ж заборонено багато видів діяльності, коли можна переходити на спрощене оподаткування (діяльність у сфері реклами, бухгалтерського обліку, торгівля секонд-хендом, оптова торгівля та інше).
     На думку народного депутата Верховної Ради, колишнього голови Комітету з податкової та митної політики Сергія Терьохіна, ці норми будуть змушувати підприємців або подрібнювати підприємство, або приховувати податки, або ж втрачати право на спрощене оподаткування. У цьому випадку з'являється підгрунтя для корупції і тінізації. Якщо додати сюди норми нового Податкового кодексу, згідно з якими податкові органи отримують більше адміністративних прав (наприклад, арештовувати майно без дозволу суду), то картина для платників податків вимальовується невтішна.
     

1 коментар:

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...