суботу, 16 червня 2012 р.

Такого у Зносичах ще не бачили


Несподіваний удар стихії – буревію під час грози - минулого понеділка завдав великої шкоди будівлям жителів села Зносичі Сарненського району, а особливо – місцевого сільгосппідприємства "Маяк”. Ніщо не віщувало біди, і раптом о 17-й годині хмари вкрили небо, а через двадцять хвилин потужний вітер з дощем охопив село. Під його силою нагинались дерева, чимало з них зламалось в лісонасадженнях, в садах біля осель. Обіч дороги буревій вирвав з коренем столітню тополю, у іншої зніс стовбур з кроною за метр від землі. Шлях до сусіднього села Тинне перекрило повалене велетенське дерево. Полетів з дахів будівель додолу шифер, розбивався вдрузки у дворах осель, закладів, виробничих приміщень сільськогосподарського підприємства. Обірвались проводи електропостачання і село залишилось без струму.


За словами жителів, які навіть наступного дня з  тривогою та хвилюванням ділились пережитим, такого натиску стихії у Зносичах ще не бачили. Сільський голова Іван Вакулко каже, що вітер пошкодив покриття у 28 оселях, зірвавши в кожному від десяти до сорока  шиферних листів. У двоповерховому сучасному будинку культури майже наполовину знищено покрівлю, є хати, де вона зірвана повністю.
У плані відшкодуваня збитків гірше тим, у кого хати не застраховані, - каже Іван Олександрович.  І сільраді непросто знайти кошти на ремонт підвідомчих установ, закладів. Прибрати повалені дерева з дороги допомогло технікою СГПП «Маяк». Але самому господарству завдано найбільшої шкоди.
Відоме в  районі і на Рівненщині виробничими здобутками сільгосппідприємство має чималі ферми, складські приміщення, майстерні тощо,  дахами яких, а також полями пройшлася руйнівна стихія. З них зірвано і побито багато шиферних листів. До того ж відсутність струму внаслідок обриву лінії електропередач потужністю 10 кіловольт унеможливила механічне доїння майже п’яти сотень корів, а це істотне зниження виробництва молока, порушення технології його отримання, що призвело до чималих матеріальних збитків. Сільський голова з болем розповідає про наслідки біди в сільгосппідприємстві, де працюють десятки його односельців і де він до обрання трудився механіком. Адже СГПП «Маяк» багато зробило для села, для сьогодення і майбутнього землі, яку дбайливо обробляє і плекає.
• Анатолій Кардаш

* * *
За повідомленням відділу роботи із ЗМІ та громадськістюТУ МНС у Рівненській області
внаслідок несприятливих погодних умов, шквального вітру та грозових дощів, що пройшли 11 червня на території Рівненщини, у 15 районах області були знеструмлені майже сто населених пунктів, 420 трансформаторних підстанцій, 61 лінія електропередач різної потужності, пошкоджені дахи будинків, поламані десятки дерев.
Спецтехнікою управління МНС України у Рівненській області надається допомога громадянам у всіх постраждалих населених пунктах із відновлення зірваних дахів будинків та розчищення автошляхів від повалених дерев. На подолання наслідків стихії задіяно майже 70 рятувальників й 11 одиниць спеціальної та допоміжної техніки. 


інновації в рослинництві
Відновлення родючості,Екологічність Зниження собівартості.
www.iaros.com

1 коментар:

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...