четвер, 14 червня 2012 р.

Благали хоч невеличкого дощику, а випросили бурю


 Після засухи налетіла страшна буря.Найбільше через негоду постраждали Березнівський, Сарненський, Володимирецький, Гощанський і Радивилівський райони.
Ще 20 населених пунктів області і досі залишаються без електропостачання на ранок 13 червня (на ранок 12 червня без світла залишилося 90 населених пунктів).

В обласному управлінні агропромислового розвитку підраховують збитки. За попередніми даними, знищено щонайменше 1800 га пшениці, 1400 га жита, 700 га вівса. Звертатимуться до Міністерства агропромполітики за допомогою. Нарікають, що селяни не застрахували посіви. [p1]Землю вкрили зав’язі яблук і груш[/p1] Під час затяжної червневої засухи зарічненці благали хоча б невеликого дощику. Бо вже почали засихати, чахнути на очах картопля, буряки, гарбузи, підгоряли посіви озимих і ярих зернових. Але вологи отримали з надлишком: протягом трьох діб безперервних злив зі шквалистим вітром на землю опустилось майже 250 міліметрів опадів, що прирівнюється до трьох місячних норм. Водою наповнились міжряддя картоплі, потонули грядки з овочевими культурами, на лугах попливли покоси незібраного сіна. Зливи і поривчастий вітер немов рогожею приплюснули до землі дозріваючі жита, вітер обтріпував і кидав у грязюку достиглі вишні, звівши нанівець прагнення людей щось підзаробити, продавши урожай. Адже відро вишень коштує на ринках не менше 30 гривень. А ще землю вкрили обдерті буревієм зав’язі яблук і груш, падали потрощені в садках фруктові дерева. Ураган розметав на сіножатях не звезені або не складені копиці сіна, перетворивши їх в гнилу, перемішану з водою рослинну суміш.
А ще спостерігалось повсякчасне знеструмлення населених пунктів, перебої з радіо- та телефонним зв’язком. Одним словом, від негоди, з тривалими і невтішними наслідками ліквідації стихійного лиха, потерпає кожен селянський двір. Бо всюди щось пошкоджене — якщо не в полі, то на сіножаті, якщо не зламало дерева — то знесло покрівлю на дахах хат і хлівів.
А багатьох дворів усі перелічені біди торкнулись одночасно. Тому й мізкують селяни, як зараз підняти й обмолотити полеглі хліби, витягти з води сіно, куди спустити надлишок води з городів, прибрати повалені дерева та обновити деформовані при їх падінні секції металевих, дерев’яних чи бетонних огорож. Єдине сподівання, аби встановилась сонячна погода.

Дещо постраждала і Сарненщина. У Сарненському районі найбільш постаждало с. Кам"яне. Тут буря позносила дахи і порвала електропроводи.Трохи наламала дерев і пошкодила дахи у  Тинному, Зносичах, Катеринівці і Чудлі... 

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...