понеділок, 9 липня 2012 р.

Чудель

Село Чудель. Рівенський повіт. Вирська волость, над річкою Случчю, 125 км. від Рівного.В кінці 19-го століття було 170 домів і 1207 жителів, дерев"яна церква з 1870 року, на місці, де була стара церква, водяний млин і вітряк. 
Церква в ім'я Успення Пресвятої Богородиці була побудована в середині XVIII століття на кошти парафіян. Побудована була за польським проектом християнського храму з дерева на кам'яному фундаменті, оббита дошками, пофарбована в голубий колір. Церква мала чотири благодатні ікони, понад 52 десятини землі, лісовий «острів» з шістьма бортями. При церкві діяло церковно-парафіяльне братство, до складу якого входило 12 чоловіків і 12 жінок.Село згадується в 1577 році, коли воно належало до Степанського замку князя Костянтина Острозького.
Згадано тут острів" шістьома бартями" в церковній візиті 1761 і 1778 рр. В 1753 році по Кульбішівській  угоді подароване село Ч. Любомирському.

Село відоме з 1577 року. Про походження назви села є декілька легенд. Одна з них розповідає, що колись на весні води Случа виходили з берегів, і брали в полон багато будинків, але одна споруда, яка одниноко стояла на пагорбі, в якій жив рибалка, не піддавалась затопленню. Знайомі, прийшовши на відвідини до нього, вигукнули: «Чудове місце!». За легендою, звідси пішла назва Чудель.
Інші вважають, що назва села Чудель походить від прізвища засновника села — Чудлера, правнуки якого володіли землями до XVIII ст.
В середині XIX ст. на березі річки Случ знаходилась школа, яку побудував на свої кошти для сільських дітей єврей Арчик, яка серед селян називалась Арчикова школа.

В середині XIX ст. були встановлені церковні дзвони. Перед Першою світовою війною служителі церкви зняли дзвони, щоб зберегти їх від переплавки на воєнні потреби, і затопили у Виходському озері...



  • Flug Paris
    Wir Finden Den Billigsten Flug. Testen Sie Jetzt den Testsieger!
    www.swoodoo.com/Flug
  • Hotels Paris bis zu -90%
    Hotel Deals Paris 50 bis zu -90% Hier Paris Schnäppchen buchen!
    www.Paris.ab-in-den-urlaub-deals.de
  • Boardinghaus
    exkl. möbl. Wohnen Düsseldorf-Süd provisionsfrei
    www.labrieda.com

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...