понеділок, 9 липня 2012 р.

Село Тинне входило у Немовицьку волость

Переглядаючи історичні дані, помітив ,  ніде не зустрічаєтся,  що Тинне входило у склад Немовицької волості, але О. Цианкаловський у “Краєзнавчому Словнику Волині і Волинського Полісся” наводить такий факт.



1911рік. Село Тинне, Рівенський повіт. Немовицька волость, 103 км. від Рівного, при річці Случ, на північ від Березна і Князь Села / зараз Князівка/ і на південь від притоки Случ - Тустані. В кінці 19-го століття було у селі 62-а доми і 525 жителів - писав О. Цианкаловський у своїх записках.  Була дерев"яна церква з 1754 року. В околицях знайдено поклади каменю вапняка, з якого випливають чисельні "кринички" і "безодні", з яких формуються притоки Случі. Назва села походить від слова "тин", стіна, якою воно було оточене.Вперше село згадується в 1463 році, коли воно належало до князів Збаражських, а в 1603 році при поділі ординації  кн. Острозьких, обійстя ці отримав князь  Олександр Острозький.

В 1700 році Тинне належало до А. Любомирських.
 26 червня 1660 року козацькі війська під Тинне рогромили польські коронні війська і гнали їх під Олицький замок, встановлюючи  тут свою владу. Однак у 18-му столітті Тинне знов належало до Олицької колегії, а в 1797 році цариця Катерина - ІІ  подарувала Тинне генералу Каконічину. За переписом  1911 року в Тинному було 1225 жителів, 1-а крамниця, 1-а гуральня, водяний млин. В околиці села кілька курганів...

1 коментар:

  1. Переглядаючи історичні дані, помітив що ніде не зустрічаєится, що Тинне входило у склад Немовицької волості, але О. Цианкаловський у “Краєзнавчому Словнику Волині і Волинського Полісся” наводить такий факт.

    ВідповістиВидалити

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...