понеділок, 9 липня 2012 р.

Місцевість Сарни - звалася Доротичами

 О. Цианкаловський у “Краєзнавчому Словнику Волині і Волинського Полісся” пише; містечко Сарни, Немовицької волості, Рівенського повіту, над річкою Случчю, при залізниці Київ- Ковель, 100 км. від Рівного. Колись місцевість Сарни звалася Доротичами. 

В кінці 19-го століття було у містечку 193-и двори і біля 1600 жителів, в тому числі 50 римо-католиків, 60 жидів, дерев"яна церква з 1725 року, початкова школа, 2-а водяні млини. Земля піскувата і маловрожайна. 
За переписом 1911 року в Сарнах було 5048 жителів, суд, пошта і телеграф, помочні майстерні при залізничному депо, 2-х клясова школа, земська лічниця, залізнична лічниця, 4-ри акушерки, аптека, 2-а аптечні склади, 106-крамниць, 2-і горілчані крамниці, 3-є лікарів, 1 вет-лікар, 2-х дентистів, 3- гостинниці,кредитне товариство, паровий млин, судовий оборонець, земська запозичальня сільсько-господарських машин, друкарня, фотограф і 12-ярмарків щорічно. За тим же переписом, до великої власності колись Масальських, а пізніше Шахматових належало 8000 десятин.
При прокладені через Сарни залізниці, яка перетинає ціле Волоинське Полісся, містечко Сарни значно розрослося і оживилося. В околиці Сарнів знайдено кілька діоритових, кремнієвих сокир і стріл..
/О. Цианкаловський. Записки/

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...