Чи безпечно їсти перші кавуни та дині
Спекотні весна та літо призвели до того, що сезон баштанних почався в Україні раніше, ніж зазвичай. Якщо минулого року в липні смугастих ягід на прилавках було обмаль, то нині вже чимало. Проте лікарі попереджають, перші плоди - споживати не варто, оскільки вони можуть містити небезпечні для здоров’я людини речовини - нітрати.
Традиційний сезон кавунів і динь в Україні починається в серпні, але через спеку цього річ баштанні вже масово дозріли в усіх регіонах. До Рівного практично всі ягоди везуть з Херсону.За кілограм смугастих нині просять 2 гривні. Бажаючих поласувати - не бракує. Проте лікарі радять все ж бути обережними при споживанні. Особливу увагу рекомендують звертати на наявність у реалізаторів спеціальних експертних висновків. Чи всі продавці баштанних їх мають ми і вирішили перевірити
-У вас є висновки експертизи? - У нас все є
-Можете нам показати висновок? – Ну звісно. Звісно можемо вам показати висновок. Ось.
Експертні висновки стверджують, ягоди цілком безпечні для вживання. Проте недаремно у народі кажуть: «Довіряй, але перевіряй». Провести власну експертизу вирішила і наша знімальна група. Купляємо кавун та диню і несемо у лабораторію ветеринарно-санітарної експертизи. Після півгодинною перевірки отримуємо результат.
Експертні висновки стверджують, ягоди цілком безпечні для вживання. Проте недаремно у народі кажуть: «Довіряй, але перевіряй». Провести власну експертизу вирішила і наша знімальна група. Купляємо кавун та диню і несемо у лабораторію ветеринарно-санітарної експертизи. Після півгодинною перевірки отримуємо результат.
Марія Войтюк , лікар-ветсанексперт І категорії:
-Допустима норма - 60 міліграм на кілограм, показало 3. Придатний для споживання.
Результати по дині – також втішні. Отож наші ягоди цілком безпечні для здоров’я. Завідувач лабораторії – Сергій Редька зізнається, нині ймовірність натрапити на плоди з великим вмістом нітратів – мінімальна. Проте траплялися і такі.
Сергій Редька, завідувач лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи №6:
-Диня була привезена з Копанів. Це один випадок взагалі в цьому році нітратної дині.
Сергій Редька додає, з’ївши таку диню можна отримати гостре інфекційне отруєння. Проте, дотримуючись елементарних правил, уникнути його, все ж таки можна.
Сергій Редька, завідувач лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи №6:
-Потрібно їсти не на голодний шлунок.
Повідомити про успішні висновки експертизи поспішаємо і продавця баштанних. Він зізнається, інших результатів отримати і не очікував, тому що в якості свого товару впевнений на всі 100. Соковиті ягоди припади до вподоби і маленькій Ангелінці.
Повідомити про успішні висновки експертизи поспішаємо і продавця баштанних. Він зізнається, інших результатів отримати і не очікував, тому що в якості свого товару впевнений на всі 100. Соковиті ягоди припади до вподоби і маленькій Ангелінці.
Ангеліна:
-Тиждень їм кавуни. Вони дуже добрі.
Проте лікарі застерігають, їсти кавуни і дині треба максимально обережно, оскільки саме ці дві культури накопичують найбільше нітратів. Також радять не давати ягід дітям до 3 років і в жодному разі не купувати їх розрізаними, бо у спеку там розмножується кишкова інфекція.
Немає коментарів:
Дописати коментар