вівторок, 12 липня 2011 р.

16 ЛЮДЕЙ УБИВ НЕДОПАЛОК?


 
Страшна трагедія сталася у будинку престарілих у селі Біле Дубровицького району Рівненської області
    
     Василь РОГУЦЬКИЙ
    
     Можливо, якби пожежа трапилась не вночі, коли всі спали, то вдалось би уникнути стількох смертей. Із 27 людей, які в момент пожежі перебували у приміщенні районного територіального центру соціального обслуговування (25 літніх людей і 2 працівники центру), 16 загинули, 11 осіб госпіталізовано (3 людини перебувають у важкому стані). Якби не дві жінки-працівниці центру, які витягнули з вогню кількох пенсіонерів, то жертв могло бути ще більше. Шестеро загиблих взагалі не могли пересуватись самостійно. Рятувальники вважають, що у більшості випадків люди померли уві сні, задихнувшись чадним газом. Санітарка Люда, яка виносила людей з вогню, а зранку мусила опізнавати тіла, потрапила в лікарню з нервовим виснаженням. Через нервовий зрив у лікарні зараз перебуває і завідуюча цим закладом Тетяна Жарчинська.
     Ще однією причиною такої великої кількості жертв є те, що цей одноповерховий будинок був комбінованим, дерев'яно-цегляним, його оббили пластиком, який дуже добре горить. До того ж пенсіонери не могли відчинити пластикові вікна. А пожежні, за свідченням очевидців, прибули тоді, коли уже падало перекриття і рятувати не було кого. Місцевій пожежній машині треба було кілька хвилин, щоб дістатись до місця трагедії, але вона приїхала навіть пізніше за рятувальників із району, оскільки не була заправлена пальним. В останні роки, до речі, в Дубровицькому районі через недофінансування суттєво скоротили штат» еменесників».
     Найімовірнішою причиною пожежі називають недопалок, який міг залишити хтось із мешканців центру.
     - Вогонь спалахнув у палаті, де жили двоє чоловіків. Обоє з тюремним стажем, - розповідає кухарка Світлана, яка викликала пожежних і «швидку». - Хоча нормальні були мужики, але могли випити, багато курили. Може, хтось з них сигарету й залишив...
     До версії з недопалком схиляється і спеціальна комісія із розслідування трагедії, яку очолює прем'єр-міністр Сергій Тігіпко. За його словами, уряд виділить кошти родинам потерпілих і загиблих. Прем'єр-міністр сказав, що за дорученням Президента Віктора Януковича найближчим часом буде проведена перевірка усіх подібних закладів, яких в Україні є 784. «Треба, щоб будівлі відповідали усім необхідним нормам і стандартам», - сказав Тігіпко.
     11 і 12 липня на Рівненщині оголошено жалобу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...