понеділок, 21 червня 2010 р.

Погляд із зони.


Погляд із зони.
26 квітня минає 24 роки від аварії на четвертому блоці Чорнобильської АЕС. Кажуть, що
на подолання наслідків трагедії щороку майже 30 країн світу виділяють значні кошти.Де
вони зникають-невідомо, мов у Бермудському трикутнику гроші пропадають.
Що ж робиться зараз у зоні. що там відбувається, розповіли мені мої земляки; пожежник
Віктор, та охоронник Петро.Односельчани працюють по два тижні вахтовим методом у
самісінькій зоні.
По науковому хлопці висловлюватись не вміють, не навчені,- бо вчилися в той час, після трагедії, коли уроки були по 30 хвилин з такими ж перервами, але від природи спостережливі й кмітливі, вони підслухали розмову науковців - що у зоні відбуваються природні процеси- напіврозпад радіоактивних елементів.
Пожежник Віктор каже:- "Радіація впала настільки,що закриту зону скоро звузять до 10 кілометрового радіуса".
Петро доповнює:-"Для подолання наслідків катастрофи в зоні ніхто нічого не робить, кажуть грошей не хватає"
-"Чому ж не роблять-заперечує Віктор- то ж планують будувати завод з виробництва ядерного палива і будівництво величезного централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива нашими АЕС."
-Але коли ж то буде -перебиває товариша охоронник Петро- навколо ж самого небезпечного об"єкта проводяться роботи, копають траншеї під фундаменти, але натрапили на високоактивні уламки. Колись іх було закопано, а тепер, коли почали копати, вони мішають. Дозиметр шкалить -така висока радіація. Ті уламки кудись вивозять, бо ж підприємства переробки відходів, яке повинне було працювати ще три роки тому, немає- недавно почали рити траншеї під фундамент.
-Нам наш начальник МНС казав, що унаслідок катастрофи 2300 населених пунктів зазнали радіоактивного впливу - продовжує Віктор- рівень радіації зменшився майже в 100 раз, однак в окремих місцях спостерігається погіршення ситуації, бо в зоні зосереджено 1мільярд радіаційних відходів, більшість з них- негерметичні. Дуже швидко руйнуються, розносяться вітром і дощем.
А ми, поліщуки Волинської,Рівненської, Київської та Чернігівської областей продовжуєм споживати овочі та фрукти, в яких вміст радіації перевищує у 15 разів встановлені державні норми."
Хлопці кажуть, що зона стала полігоном. Американці вже давно використовують нашу зону. Вони встановили лабораторію, де працюють наші науковці і за досить нормальні бабки роблять досліди для американців.

САМ

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...