четвер, 24 червня 2010 р.

Ліси біля Немович багаті на гриби



ЛІТО. ГРИБИ. НЕБЕЗПЕКА?

Ліси біля Немович багаті на гриби. Всіх їх не перерахувати. Цей делікатес – смачний і корисний харчовий продукт. Вони багаті на білки, мінеральні солі, містять вітаміни групи В, РР, D. Крім того, збір грибів надає людям велике задоволення. Але це задоволення може обернутися бідою. Майже щороку лікарі реєструють отруєння грибами, іноді це закінчується трагічно.

Усі гриби розподіляються на три групи: їстівні гриби – білі, підберезовики, підосиновики, маслюки, маховики (бабки), лисички, опеньки, шампіньйони (печериці) та ін. Отруйні гриби – ті, що не можна вживати в жодному разі – бліда поганка, різноманітні мухомори, несправжні опеньки та лисички, жовчний гриб. Іноді отруйні гриби схожі на їстівні, мають приємний вигляд і запах, їх буває нелегко відрізнити. До третьої групи належать гриби, які можна споживати тільки після кулінарної обробки (відварювання з обов’язковим зливанням відвару або вимочуванням з частою зміною води та ін.). До цієї групи належать сморчки, свинушки, грузді та ін. Особливо небезпечна бліда поганка, яку збирають замість шампіньйонів або сироїжок. Вона настільки отруйна, що навіть маленька частка її може спричинити смерть. Деякі види грибів (сморчки, сироїжки, строчки) характеризуються тим, що вони при одній погоді – отруйні, а при зміні погоди можуть бути їстівними. Ознаки отруєння виявляються через 1-3 години після вживання грибів. При отруєнні блідою поганкою – через 12-24 години, але вони більш важкі. Можливість отруєння грибами у дітей значно вища, ніж у дорослих. Діти часто не знають грибів й збирають все, що знаходять, а іноді куштують сирі гриби. Гриби, які ви принесли додому, в той самий день необхідно посортувати, ретельно переглянути, всі перезрілі та сумнівні – викинути. Гриби, забруднені землею, ретельно помити. У деяких грибів (маслюків) треба зняти зі шляпки плівку.

Коли збираєте гриби (навіть коли знаєте і маєте досвід), дотримуйтесь основних правил:

• не збирайте гриби, не знаючи їхніх характерних розпізнавальних ознак;

• не збирайте гриби в екологічно забруднених місцях;

• не збирайте старі, перезрілі і пошкоджені гриби;

• не куштуйте сирі гриби з метою визначення їх смаку;

• не купуйте дикорослі гриби;

• не консервуйте гриби в герметично закритих банках;

• не дозволяйте дітям збирати і споживати гриби;

• не довіряйте народним методам щодо визначення отруйності грибів;

• при підозрі отруєння грибами негайно викликайте швидку допомогу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...