середу, 30 червня 2010 р.

Чи варта шкурка вичинки?

* Безпека життєдіяльності
* Сарненський р-н
* с. Немовичі
* МНС

Пожежа є суспільно небезпечним фактором. Знищуються майно й цінності, гинуть люди й тварини, завдається велика шкода навколишньому середовищу. Протягом 2008 року їх сталося 85. У вирі пожеж загинуло вісім мешканців району. Цей показник на 11,4 відсотка перевищує позаторішній. Як стверджує статистика, найбільша кількість пожеж і загорянь(понад 90 відсотків) виникла в житловому секторі. А найбільше людей загинуло через необачність під час паління в нетверезому стані. Вогнем знищено та пошкоджено 86 будівель та споруд, 4 одиниці автотехніки, 96 тон грубих кормів, загинуло 4 тварин. На сільську місцевість припадає 61 пожежа, де загинуло п»ять осіб. Звісно, найбільше постраждав житловий сектор – 79 пожеж від їх загальної кількості.

Щоб запобігти надзвичайним подіям у житловому секторі, інженерно- інспекторська група райвідділу МНС разом з працівниками райвідділу МВС на чолі з заступником начальника райвідділу Миколою Салівоніком та громадськими помічниками дільничих інспекторів міліції вирушила минулого тижня на пожежно-профілактичне відпрацювання Немовицької сільської ради, зокрема с. Немовичі, де в минулому році виникло 12 пожеж, а з початку нинішнього – дві пожежі. Село чималеньке, де мешкає понад три тисячі жителів. Під час подвірних обходів члени рейдової групи зауважили, що порушень в обійстях – не злічити : неочищені горища й подвір»я, несправні й неправильно влаштовані електропроводка й опалювальні печі з димоходами, складені поблизу осель (в пожежонебезпечних місцях) копиці сіна та соломи. За час відпрацювання рейдова група обстежила понад 200 житлових помешкань громадян, охопила навчанням 660 осіб.

Причин, через які виникають пожежі, багато. Зупинимося на одній із них – підпалі. Чи не з цієї причини в Немовичах минулоріч значно зросла кількість пожеж? Дві сталось в нинішньому році. Насамперед визначимося, що таке підпал. Кажучи юридичною мовою, підпал – це вчинення зловмисних соціально небезпечних дій, наслідком яких є пожежа. Оскільки вони посягають на одне з найцінніших соціальних надбань – право власності, підпали входять до групи найпоширеніших і найнебезпечніших злочинних діянь. Законодавство України передбачає за умисне знищення або пошкодження майна шляхом підпалу кримінальну відповідальність. Зокрема в частині 2 статті 194 Кримінального кодексу України зазначається, що умисне знищення або пошкодження майна шляхом підпалу, вибуху чи іншим загально небезпечним способом, унаслідок чого заподіяно майнову шкоду або спричинено загибель людей чи інші тяжкі наслідки, карається позбавленням волі на строк від трьох до 15 років. Міра покарання класифікує цей злочин як особливо тяжкий.

Отож десяток згорівших стіжків сіна та соломи минулоріч і цьогоріч в Немовичах засвідчує, що їх мешканці далеко «небайдужі» один одному. Але що це? Хуліганські дії – такі підпали здійснюються без певної мети й підготовки, найчастіше особами в нетверезому стані або підлітками, які бешкетують. Помста – мотив характерний, найбільше поширений у приватному секторі сільської місцевості. Зазвичай він виникає на тлі сварок, скандалів, ревнощів і має на меті зведення рахунків. А, може, шахрайство, вимагання, чи в такий спосіб самоствердитися, стати «героєм». Але ж героїв, зазвичай, знають в лице. А тут навпаки – «герої» залишаються в тіні. Але як би там не було - такі дії вчиняють слабкі, боягузливі люди, часто не впевнені в собі. Але хочеться сказати такій категорії громадян, що, крім кримінальної відповідальності, вони будуть нести відповідальність ще й перед вищим судом - Божим. За добрі діла, які людина творить на землі, їй втроє буде віддано добром. А за вчинене зло втроє віддасться тим же злом. То чи ж варта шкурка вичинки?

А поки що, всі погоджуються: для розв’язання проблеми підпалів усі суспільні служби, включаючи освіту, соціальний захист, законодавчі та правоохоронні органи, заклади охорони здоров’я й громадськість мають працювати разом.



Члени рейдової групи:
Заступник начальника
Сарненського РВ УМВС Микола Салівонік
Заступник начальника
Сарненського РВ ГУ МНС Сергій Мосійчук
Ст. інспектор
Сарненського РВ ГУ МНС Роман Псалтира
Фотоматеріали до статті в галереї Галерея "Будні рятувальників": Ст. інспектор Р. Псалтиря і начкар О. Дзерун, Один із багатьох прикладів порушення норм безпеки при спалюванні відх

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...