понеділок, 26 липня 2010 р.

Таланти села


У багатьох осередках України працює чимало талановитих вишивальниць, творчість яких відзначається смаком і оригінальністю. При створенні своїх композицій вони спираються на багаті традиції української вишивки, збагачуючи їх новими надбаннями. Дивовижна винахідливість і талант виявилися у вмінні українських майстринь творити вишиване диво, яке не лишає байдужими людей.

Полісся… А чи знаєте ви, що у мальовничому куточку України, в селі Немовичі Сарненського району у 1944 році 20 лютого народилася багата та щира душею, талановита майстриня, Ліневич Надія Іванівна.

З раннього дитинства споглядаючи на роботи своєї тітки, яка вишивала церковні ризи, ікони, серце Надії полонила краса, величність її робіт. Це дало поштовх серцю та душі створювати свої дивовижні шедеври. З того часу з’явилися на світ її перші роботи : серветки, вишивані подушки, хустинки, скатертини.

Вишивала Надія сорочки, плаття для себе та подруг. Вдосконалювати майстерність їй допомагала мама, уроки шитва давалися не просто, бо не завжди голка була слухняною. То вона виволікалась з довгої нитки, то колола пальці. Але наполегливою працею вироблявся навик, як правильно тримати голку та класти хрестик.

Закінчивши Немовицьку середню школу Надія пішла працювати швеєю в побутовий комбінат “Олеся” міста Сарни. Незабаром знайшла свою долю, вийшла заміж. Так склалося в житті, що через 18 років змінила місце роботи, перейшла працювати в обласну психічну лікарню міста Сарни, звідти вийшла на пенсію.

Будучи на заслуженому відпочинку Надія Іванівна продовжує займатися улюбленою справою, дивує своїми унікальними вишивками, дарує людям щедрість своєї душі і вміння. Беручись до роботи завжди провисть в Бога благословіння на добрий початок. Вона творить справжні дива на полотні.

У своєму творчому доробку майстриня має більше 60 робіт, кожен рушник є неповторним, святковим та урочистим. В майбутньому Надія Іванівна планує вишивати чоловічі та жіночі сорочки.

Перша виставка пані Надії відбулась у 1994 році в Сарненському історико-етнографічному музеї, вона стала добрим початком для того, щоб про майстриню знали не тільки в районі а й далеко за його межами.

Надія Іванівна постійно бере участь у районних виставках присвячених Дню Незалежності України, з нагоди Дня міста, Свята Великодня, Різдвяних свят. 4 грудня 2008 року роботи пані Надії були представлені на виставці майстрів районного етапу Фестивалю мистецтв України “Бурштиновий дивограй”, а вже 19 грудня на виставці заключного фестивалю “Творче жниво” у місті Рівне.

У вересні 2009 року у Національному палаці мистецтв “Україна” м. Київ відбувся творчий звіт майстрів мистецтв і художніх колективів Рівненської області де також були представлені роботи майстрині.

Майстриня нагороджена почесними грамотами обласного управління культури і туризму , обласного центру народної творчості, районного відділу культури і туризму, інших керівних державних органів.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...