четвер, 1 липня 2010 р.

Село Немовичі розкинулось на лівому березі річки Случ



Наше село Немовичі розкинулось на лівому березі річки Случ,яка починається в Теофіпольському району на Хмельниччині з невеликого озерця поблизу села Червоний Случ.
Загальна довжина річки складає 451 км,ширина долини від 200 до 1100м. Живиться снігами і дощами.В пониззі тече Поліською низовиною.Замерзає в грудні,скресає в березні.
Про те,що в давнину росли тут могутні дуби, свідчать величезні чорні колоди,що визирають з розмитих берегів.Береги Случі здавна вкриті цікавими історичними фактами.
На берегах тогочасного Случа селяни жили дворищами,що складалися з родичів та сторонніх
людей,яких називали потужниками.Їх з задоволенням приймали у дворища, бо була величезна потреба у робочих руках.Потужники були повноправними членами общини.У дворищі було кілька хат,дворища об"єднувалися в село, а кілька сіл становили волость.
За часів панування литовців життя українського селянства ставало все важчим і коротшим.Тривалість тогочасного селянина не перевищувала 30 років.Крім безлічі податків пану,селяни сплачували ще такий державний податок,як татарщина /податок орді/.Існували ще повинності на користь державі;будувати і ремонтувати замки,зводити мости і гатити греблі,прокладати шляхи і "гонити" звіра під час панського полювання.Була ще натуральна рента-зерном і сіном,худобою, медом і воском,хутром і шкірою.Крім того ще й десятину віддавали церкві.

АлМаС.

1 коментар:

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...