понеділок, 13 червня 2011 р.

Полісся. Бізнес по ту сторону шлагбаума



У сусідів цієї пори в кожному районі Полісся є щось особливе. Огірками прославився Столінський район, а журавлиною - Ганцевічскій район. Коли ж настає сезон полуниці, то оживає Лунінеччина.
У цьому році збиток плантаціях полуниці завдала спека. Навіть з вікна поїзда було видно, що ягідники не дуже зелені, але це стосується не тільки полуниці. Картопля доволі рідка  не висока, а поля вже золотятьсяі, ніби скоро жнива...
У  селі на автомагістралі Лунинець-Мікашевичі - незважаючи на будній день, було досить гамірно. Почався сезон полуниці, і сюди приїжджають оптовики з "усього світу". Багато ягоди затребувано Мінськом, стоять фури аж з Москви ...
Місцевий люд підвозить полуницю на велосипедах, автомашинах а той підносять. Торгівля йде з ранку до ночі, але найбільший рух вранці і ввечері.
Якщо не всі місцеві жителі, то більшість населення палацу і найближчих до нього сіл вирощує полуницю. Сім'ї мають 15-20 соток, і це не рідкість.
Підійшов до Михайла й Олени Насенів, які з в. Голи Бор привезли свої полуниці. Разом з батьками був і син Руслан, а дочка Віка, як старша, залишилася вдома.
От хазяїн і повів розмову:
- У нас двадцять соток полуниць, і над ними працюємо всією сім'єю. У цьому році сезон невдалий, але ми свою плантацію поливаємо.
- А скільки у вас всього землі?
- Кожній людині, яка працює в колгоспі, у нас повинно бути 30 соток, але ми маємо шістьдесят
- Робочий день, а ви тут з ягодою?
- Дружина працює дояркою, а я "халадільшчикам". То ж на ранок з доїння впораємося - ми вільні до наступноїго доїння.
- Скільки в середньому доярка отримує у вашому СПК?
- Ми працюємо на новому комплексі, в Олени приблизно 900 тис. - 1 млн рублів на місяць./600-650 гривень/
- Полуниці дають прибуток?
- О-о-о!
- Я не питаю про суму, а, перш за все, чи оплачується робота?
- Від полуниці велике благо, а інакше який сенс був би в них? Ось Руслан не тільки допомагає вирощувати, але і продає.
- Може, краще було б завезти до Мінська?
- Клопоту багато, за бензин заплатити треба, за місце також ... Тут оптом беруть, а там ...
Мої співрозмовники за кілограм полуниці просили 8,5 тисячі - тримали ціну./ приблизно 6 гривень/. А в середньому полуниця в цей день продавалися по 7,5-8 тисяч. Але це якщо ягоди добірні.
Ще сезон не досяг свого апогею, а через кілька днів ціна на полуницю впаде.Споживкооперація такі гроші не може платити і чекає, коли пропозиція буде перевищувати попит. У минулі роки траплялося, що люди не знали, куди подіти полуницю, адже цей товар швидко псується.
.
Купували ягоду і на самому в'їзді в Лунинець. Очевидно, полуниця підвозили з приватного сектора райцентру. Тільки тут стояло всього дві автомашини. Торгують полуницею і біля залізничного вокзалу в Лунінці - продають банками та відрами. Семилітрове відерце - 27 тисяч, але покупців не видно було. Черга витягнулася біля бочки з рибою, ціна на яку особливо не зросла. Короп - 7 тисяч, щука - 8,5 тисячі.
За огірками, полуницею, журавлиною ... оптовики приїжджають самі і всі мають прибуток - люди задоволені. Може це пов'язано з тим, що тут бізнесом займається приватник? Полішуки політикою зовсім не цікавляться, для них абсолютно не важливо, хто платить гроші: свої, росіяни,українці, литовці ...
Всім нелегко - тим, хто вирощує полуницю, оптовикам (виглядають змученими дорогою), але вони вільні у своєму виборі. Люди заробляють на життя і сподіваються лише на себе.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...