неділю, 19 червня 2011 р.

Зелені насадження обабіч автомобільних шляхів є бар’єром не лише для снігів узимку

Зелені насадження обабіч автомобільних шляхів є бар’єром не лише для снігів узимку. Як запевняють екологи, вони є своєрідною буферною зоною, створеною спеціально для запобігання забруднення навколишнього середовища. Тоді чому старі та дійсно аварійні дерева на узбіччях нині завзято ріжуть, а про появу на їхньому місці нових не дбають?

Останнім часом на Рівненщині активно провадять вирізку дерев обабіч доріг, аргументуючи гостру необхідність у цьому. Позаяк насадження є загрозою для безпеки дорожнього руху на окремих ділянках шляхів. Відтак там, де нещодавно шуміло гілля, нині «майорять» пеньки та купи неприбраного хмизу. Отож, виходить, що ми боремося з однією проблемою (як-от аварійність), забуваючи про іншу – чистоту довкілля… Адже якось не доводилося бачити, щоби на місці пеньків хтось висадив на узбіччях нові насадження. Там й сам процес у більшості випадків відбувається за принципом: стук-грюк, аби з рук. Ні. Колоди на узбіччях довго не затримуються! Їх відразу вантажать і відправляють «за потребою»: іноді на паливо, іноді – на переробку. А от обрізки гілля можуть ще довго «спочивати» межи пеньками. Такі собі промовисті постаменти людському недбальству можна побачити, для прикладу, на відтинкові дороги від Костополя до Сарн. Подекуди, правда, сухе гілля там попалили, на що вказують згарища. Але загалом кожного, хто мандрує дорогою, супроводжують гори хмизу. Чи виростуть колись на їхньому місці нові дерева?..

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...