неділю, 6 лютого 2011 р.

Бабак Тимко напророкував весну за шість тижнів


Фото з архіву «ВЗ»   Марія ДЕРКАЧ   
У середу, 2 лютого, у Харкові бабак Тимко напророкував ранню весну. Він прокинувся і не побачив своєї тіні. Старший науковий співробітник, доцент біологічного факультету Харківського національного університету імені Каразіна Віктор Токарський пояснив, що, згідно із прогнозами тварини, весна настане через шість тижнів і буде теплою. У Київському зоопарку відмовилися святкувати День бабака, бо там тваринки ще юні.
Бабак Тимко напророкував весну за шість тижнів
Як пояснив “ВЗ” директор еколого-натуралістичного центру Ігор Антахович, львівських бабаків Мишка і Марусю традиційно будитимуть із зимової сплячки на Стрітення, 15 лютого. Він пояснює, 2 лютого бабаків будять в Америці, де інші кліматичні умови. Зараз Маруся і Мишко сплять. Раз на тиждень бабаки прокидаються, щоби похарчуватися.

2 лютого за народними прикметами визначають, чи скоро зима здаватиме свої позиції весні. Ця традиція походить від давніх римлян, які визначали метеорологічний прогноз за поведінкою розбудженого їжака. Римляни орієнтувалися на те, чи побачив їжак свою тінь.

Давній звичай визначати погоду на початку лютого перейшов у християнські традиції, адже 2 лютого за Григоріанським календарем святкують Стрітення Господнє. В цей день святкують День свічок. За прикметами, якщо 2 лютого погода була ясною і сонячною, друга половина зими буде холодною.

Синоптики прогнозують, що цього тижня погода по всій території України буде морозною, у Карпатах вночі обіцяють мінус 12, на Київщині – 2-5 градусів морозу (вночі), від 3 градусів морозу до 2 градусів тепла (вдень). Лише наприкінці тижня на Західній Україні трохи потеплішає: вдень – 2-7 вище нуля, вночі – плюс 1-2. На Західній Україні опадів не буде, місцями випаде невеликий сніг, на дорогах ожеледиця. На погодні умови Західної України, зокрема Львівщини, впливатиме циклонічна депресія над Ісландією та Скандинавією.

Як повідомили “ВЗ” у Львівському обласному Гідрометцентрі, у четвер, 3 лютого, на Львівщині падатиме невеликий сніг, вдень – без опадів. Вранці буде туман. Вночі обіцяють
3-8 градусів морозу, при проясненнях – до 12 градусів нижче нуля, вдень – від 1 градуса морозу до 1 градуса тепла. У п’ятницю, 4 лютого, вночі та вранці сніжитиме, на дорогах – ожеледиця. Вдень опадів не прогнозують. Температура повітря вночі 1-6 градусів морозу, а вдень – до плюс 5. У суботу, 5 лютого, випаде мокрий сніг з дощем, на дорогах ожеледь. Вночі прогнозують
0-5 градусів морозу, вдень – 2-7 градусів тепла. У неділю,
6 лютого, падатиме дощ із мокрим снігом. Температура повітря вночі 0-5 градусів тепла, вдень – плюс 2-7. У понеділок, 7 лютого, опадів не буде, але стане холодніше. Вночі синоптики обіцяють 4 градуси морозу, вдень – 2-7 градусів вище нуля.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...