середу, 2 лютого 2011 р.

Лютий буде теплим?


Лютий буде теплiшим ніж зазвичай, але зима затягнеться?
Цього року, усупереч давнiм традицiям, свято Водохреща в Українi не було морозним. Наприклад, у центрi держави взагалi була плюсова температура. Теплiше, анiж зазвичай, видалося й на заходi. Морози (хоч i не класичнi йорданськi) до мiнус 10 градусiв утримувалися лише на сходi країни.
I ось на календарi -- лютий. За прогнозами Українського
гiдрометеорологiчного центру, цього мiсяця погода в Українi буде трохи прохолоднiшою, нiж у сiчнi. Однак теплiшою за норму. До такого прогнозу синоптики традицiйно додають слово "ймовiрно", бо ризик настання лютих морозiв у лютому хоч i незначний -- 5 -- 15%, усе ж є.
Про те, чи слiд чекати сюрпризiв вiд останнього зимового мiсяця, "Експрес" розпитав фахiвцiв.
-- У першiй декадi останнього зимового мiсяця, -- дiлиться пiдрахунками Людмила Савченко, керiвник вiддiлу метеорологiчних прогнозiв Укргiдрометеоцентру, -- на бiльшостi територiй України очiкуємо температур, вищих за лютневу норму. -- Ось, наприклад, сьогоднi вночi на заходi країни стовпчик термометра не опуститься  нижче за мiнус 5 градусiв (така ж картина i на пiвднi), лише на сходi утримається на нормальнiй для цього мiсяця позначцi -- мiнус 13. Удень пекучих -- понад 20 градусiв морозiв -- немає нiде. Як бачимо, зима минає без екстремальних температур.
-- Тож лютий своєї назви не виправдає?
-- Якщо говорити про вiдчутне похолодання, то воно можливе лише в останнiй декадi мiсяця. Утiм, навiть якщо це станеться, морози не
протримаються довше, анiж кiлька тижнiв, i затягнуться у березнi. Друга половина березня, особливо остання декада, в Українi вже традицiйно характеризується плюсовою температурою.
-- А чи не дає нам пiдказок про лютневу погоду природа? Вважається, зазвичай сiм iз десяти народних прикмет збуваються...
-- Лютий в Українi вже не той, що був ранiше, -- каже Михайло Нечай, знавець народних традицiй, карпатський мольфар. -- Я пам'ятаю часи, коли останнього зимового мiсяця трiскали дерева та навiть дахи на хатах -- такий був мороз. А нинi вранцi поблизу моєї хати вже на повний голос спiвали дрозди. Багато їх i в мiстах зимує. А цi птахи -- провiсники весни.
Зимують у наших краях чорногузи та журавлi. Птахи вiдчували, що зима не буде суворою, не полетiли в теплi краї. Але, знаю, клiмат нинi
настiльки непередбачуваний, що тварини помиляються. До того ж, упродовж столiть дiє принцип: природа не любить порожнин. Якщо впродовж зими було мало снiгу, то вiн, цiлком iмовiрно, випаде наприкiнцi зими або ж навiть навеснi. Таким чином лютий може затягнутися.
I ще. Судячи з того, що навiть нинi, за умов вiдносно малоснiжної погоди, з грунту не поспiшають вилазити пролiски, ця зима триватиме щонайменше до середини березня.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...