четвер, 17 лютого 2011 р.

Ти нас покинув і в небо злетів...


/Замість вінка./
Покійному брату посвячую цей некролог. 







    Стримать плин часу ми не взмозі
    І захід сонця зупинить...
    Все швидше йдем ми по життя дорозі,
    Тому шануймо, друзі, кожну
мит
ь...
Ф Наконечний




 Ось вже невдовзі мине півроку, як поріг вічності переступив Савчин Василь Макарович...
26-го лютого святкували б  його День народження.

Але не судилося ...
        
Було це шоком для всіх. Але мабуть недаремно в народі кажуть, що смерть не трубить, коли губить... За день до того ще розмовляв з братом. Планували, щоб зробити, аби вдалося весілля його старшого сина Романа... А  вранці- раненько подзвонив і поскаржився, що лежить в реанімації і ніяк не можуть підняти тиск..., а через півгодини його не стало.
      Господи милосердний, так не може  бути-гаряче протестувало все моє єство, - це якесь непорозуміння, жахлива помилка... Але  на превеликий жаль виявилось страшною правдою.
      Яскраве, палюче серпневе сонце , на саме свято Успіння Богородиці, схилилося над зажуреним подвір"ям, де зовсім ще недавно, із такою дружною і привітною сім"єю мешкав Василь Макарович. До його будинку посходилося люду з усієї округи. Керівники району і села, вчителі і лікарі... Багатьом він був не лише родичем, кумом, чи другом або безвідмовним ветеринаром, а просто хорошою людиною. Виявляється, що таких людей всюди треба. Навіть на тому світі.  Вони- дефіцит не тільки на Землі...
    Лежав незворушно в труні наш Вася,під сумними яблунями у дворі, що востаннє вклонялися йому своїми гілками рясними плодів під синім небом. Востаннє  подував на нього  лагідний поліський вітер. Востаннє зринали над ним плачі-зойки рідні, милих і дорогих йому людей. Невидющими від сліз очима дивилися на нього сини: Роман та Ігор. За що ж така спокута?, адже рік назад, вони ось так проводжали свою маму - Оксану, а зовсім недавно - бабусю Полю... І ось вже  свого батька  у сиру землю ховають!
      Батько ж добрий був і нікого не зобідив. Чому ж так трапилось?  Мабуть все таки є винятки, що тільки підтверджують вічне правило. Ми всі колись прийдемо до своєї прощальної миті, бо закон природи  запрограмований так, що з материнського лона кожен носить смерть у собі.
   Хоча- це так несправедливо, коли це стається у п"ятдесят два роки, у пору розквіту людини... Ще ж стільки можна зробити, стільком допомогти, подарувати душевного тепла, підтримати дітей батьківською порадою. Бо такі, як Вася приходять у цей світ для добрих богоугодних діянь. Нехай його тілу  земля буде пухом, а душі Царство Небесне!
     Жаль, великий жаль, коли землю лишає і у незнанні світи відлітає світла душа. Від цього світ стає ще сумнішим...
Розраджує лише те, що мабуть на тому світі не погано,ніхто звідти не повернувся, бо ж навіть, коли святому старцю Мафусаїлу в передсмертну годину явився творець і спитав:
- Ось у тебе був довгий вік, ти жив більше від всіх на світі. Скажи мені, чи видалося тобі довгим життя?
- Мені здалося, що я ввійшов одними дверима і вийшов іншими! - таким здалося мені життя.
- Ну, а хотів би ти ще жити?
-Ще як хочу, Господи, але чи треба помирати вдруге?
-Треба - відповів Творець.
- Тоді я не хочу жити більше - відповів святий старець...

4 коментарі:

  1. Поховали хорошу людину,
    повернули навіки у лоно землі.
    Та невже ж
    помістились в тісну домовину
    всі турботи його,
    всі надії, жалі?

    ВідповістиВидалити
  2. «Упокой, Господи, душу усопшого раба Твоєго,Василя та померлої раби Твоєя Поліни та прости їм гріхи їх».

    ВідповістиВидалити
  3. Зайшов на Ваш сайт будинку культури. Не кажу нічого..
    От тільки одне пораджу- шукайте другий браузер, тому що через 40 днів ваш сайт щезне через недостатню кількість переглядів.
    Мною- то вже пройдений етап.
    Чому наведена брехлива радянська версія історії села? Де ви знайшли таку не підтверджену жодним документом казку?

    ВідповістиВидалити

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...