суботу, 29 грудня 2012 р.

Поради "бувалого": Не засідайте за святковий стіл голодними


Будь-яке свято - це стрес для організму. Особливо враховуючи, що більшість наших співвітчизників за новорічну ніч з'їдають місячну норму їжі. Тому,думаю, варто знати кілька основних правил, які допоможуть не перенапружити внутрішні системи життєдіяльності.
Особливо варто  знати, що в саме новорічне свято не можна сідати за стіл голодними. Перед застіллям бажано перекусити хоча б невеликим бутербродом. Це допоможе уникнути проблем зі шлунком. Сире яйце, склянка молока або пара варених картоплин сповільнять всмоктування алкоголю і запобіжать швидкому сп'янінню.

Зменшити кількість калорій у раціоні можна, відмовившись від цукру, жирних продуктів і копченостей. Найкраще для організму підійдуть овочі, фрукти, салати, м'ясо на грилі або ті продукти, які піддалися мінімальній обробці.
Якщо ж це небажано для людини, можна просто пити на 20-30% більше рідини. Тим самим організм виводить надлишки цукру. Крім того, можна пити трав'яний чай з розторопшею. Він усуне шкідливі наслідки для печінки від жирної їжі та алкоголю. Не варто приймати болезаспокійливі препарати або парацетамол. Вони дають серйозне навантаження на печінку, яка і так зайнята «боротьбою» з алкоголем.
Переварити їжу допоможе звичайна капуста. Вона викликає секрецію шлункового соку і володіє сильним жовчогінним дією.Також можна з'їсти одну-дві столові ложки висівок, запивши їх склянкою води. При цьому потреба в їжі знижується на 20%. А між блюдами можна пити зелений чай без цукру. Завдяки кофеїну та катехінів він активує рецептори жирових клітин і сприяє їх розпаду.Також захиститися від переїдання можна, прийнявши ферментні препарати.
Вибираючи напої, краще зупинитися на "слабоалкоголку» і сухому вині. Останнє, на відміну від солодкого вина, більше корисно для шлунка. Також не потрібно змішувати спиртне, в тому числі і з безалкогольними напоями. Алкоголь краще закушувати. А газованою водою запивати взагалі не можна - буде тільки гірше.
Після прийому алкогольних напоїв і солодощів виникає дефіцит вітаміну В1 (тіаміну), що може призводити до порушення функції нервової системи. Тому перед застіллям можна випити чашку міцної кави або чаю з м'ятою або лимоном. Це нейтралізує дію алкоголю.
На наступний після свята день потрібно збільшувати споживання води або соків, дотримуючись тих же правил протягом наступних днів. Від похмілля врятують і такі продукти, як горіхи, родзинки, курага, банани, шпинат, кріп, петрушка,квашені капуста та огірки з розсолом. Вони всі мають в своєму складі магній.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...