середу, 19 грудня 2012 р.

"Кінець світу" для рівненчан настав 15 грудня


Відрізані від світу
№96, 18-12-2012
"Кінець світу" для багатьох мешканців Рівненської області, особливо сільських, настав не 21 грудня, як пророкували, а трохи раніше — 15 грудня. Люди, прокинувшись вранці, не змогли вийти зі своїх будинків, бо двері замело снігом, а дороги перетворилися на суцільну снігову пустелю.
У містах зникли тротуари, бо їх теж замело. Служби таксі навіть в обласному центрі виїздили не на всі виклики, а лише на ті вулиці, де була розчищена дорога. На багатьох автошляхах дорожня техніка не з'явилася аж до понеділка. Через снігові замети рух у Березнівському, Гощанському, Дубровицькому, Дубенському, Демидівському, Зарічненському, Млинівському, Острозькому та Рокитнівському районах рух був паралізований. На ранок понеділка відновити машин на ділянці траси Київ-Чоп, де утворився затор на кілька десятків кілометрів, не вдалося. Вервиця із застряглих машин усе ще тягнулася кілометрами, а люди, щоб зігрітися, палили на узбіччях багаття.
Микола Синюк, директор центрального автовокзалу Рівного:
— У неділю робота автовокзалу була практично зупинена, бо майже 90% маршруток не вийшли у рейси, вони не змогли проїхати у Рівне через нерозчищені дороги. Дісталися до Рівного лише маршрутки, які їхали по трасі Київ-Чоп. Не дочекалися люди маршруток з Межиріч, Острога, Оженина, Бугрина. Проїхати сільськими дорогами можна було хіба що кіньми, але й вони провалювалися у сніг.
У понеділок ситуація на автошляхах трохи покращилася. Більш-менш придатна для проїзду дорога на Луцьк, 17 грудня о 8.50 відправилася нарешті маршрутка з Рівного на Тернопіль, але не знаю, чи вона туди доїде вчасно.
Олександр Рашкевич, директор автостанції "Чайка":
— У неділю був ускладнений рух маршруток Степанського і Тучинського напрямків, а також Зарічненського, Рокитнівського та Дубровицького. У неділю мало бути здійснено 269 рейсів, майже 30% з них у Рівному не дочекалися. Хоча дороги чистили, але їх знову засипало снігом. У понеділок автобуси з північних районів почали до нас прибувати більш інтенсивно, оскільки дороги трохи розчистили.
Микола Прокопчук, керівник прес-служби ТУ МНС в Рівненській області:
— На місці утворення найбільших автомобільних заторів рятувальники територіального управління МНС у Рівненській області забезпечували водіїв, пасажирів рейсових і туристичних автобусів гарячим чаєм, бутербродами та пиріжками. Там, де товщина снігу сягала метра-півтора, працювала спеціальна інженерна техніка (БАТ-2) аварійно-рятувального загону спецпризначення. У Здолбунівському, Млинівському та Володимирецькому районах відбуксирували з кюветів на дорогу 11 автомобілів швидкої медичної допомоги, які їхали на виклики до вагітних та хворих. Лише у неділю із заметів звільнили 12 пасажирських мікроавтобусів та десятки легкових автомобілів. Витягували із снігових заметів авто і на трасі Київ-Чоп на території Львівської області, де між Бродами та Буськом затори тягнулися понад 20 кілометрів.
Допомагав і заступник міністра з надзвичайних ситуацій Василь Квашук, який приїхав координувати роботу місцевих рятувальників. Генерал разом з підлеглими штовхав машини та спілкувався з водіями, які й сказали йому, що думають про дорожні служби. На ранок понеділка відновити рух машин на цій ділянці повністю не вдалося.
Микола Демиденко, перший заступник начальника Служби автомобільних доріг області:
— У вихідні в проїжджому стані були лише головні автошляхи. Дороги місцевого значення майже по всіх районах області були і залишаються переметеними. Складна ситуація на дорогах місцевого значення не з вини наших працівників, а через дуже складні погодні умови. Дороги в селах дуже швидко перемітало навіть після розчищення технікою. Найгірша ситуація на дорогах у південних районах області, зокрема, у Млинівському та Дубенському районах.
У вихідні було задіяно більше сотні одиниць снігоочисної техніки. Залучали і спецтехніку від МНС, вона розчищала дороги в Рівненському та Гощанському районах. Техніка працює цілодобово; у понеділок опади, на щастя, припинилися. Гадаю, що за день-два приведемо всі без винятку дороги у належний стан.
Віталій Миронюк, начальник міського управління транспорту і зв'язку:
— У неділю були проблеми зі своєчасним виїздом міських маршруток, особливо у ранішні рейси, оскільки гаражі, де стоять мікроавтобуси, засипало снігом, і водії та власники з 6-ї ранку самі розчищали сніг, щоб транспорт міг виїхати. В понеділок ситуація покращилася, з 350 маршруток виїхали в рейси 306. Решта поки не працюють з різних причин. Загалом дороги в місті розчищено, є проблеми із заїзними кишенями, втім, рух транспорту у місті не паралізований.
Ірина Кобзєва, завідувачка сектора гідрометеоінформації Рівненського гідрометцентру:
— Така кількість опадів була зумовлена тим, що ми знаходилися в зоні дії теплого атмосферного фронту. У понеділок ситуація змінилася, і тепер на території нашої області панує сибірський антициклон, який характеризується високим атмосферним тиском. Тому істотних опадів найближчим часом не буде. Натомість очікується зниження температури до -10, -15 градусів вночі і до -6, -11 градусів вдень. Така погода протримається приблизно до 25 грудня.
Жанна ПІНЧУК, Влад ІСАЄВ.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...