пʼятницю, 10 лютого 2012 р.

Тринадцять мертвих, сотня обморожених


Тринадцять мертвих, сотня обморожених
№10, 9-2-2012
Зниження температури повітря упродовж останніх тижнів перенесли не всі мешканці області. Станом на минулу середу кількість замерзлих на смерть досягла тринадцяти, ще понад сто — потрапила в лікарню з сильним переохолодженням організму, відмороженими руками та ногами.
Кількість жертв холоду не стала більшою передусім завдяки небайдужості самих рівнян. Саме вони підбирають закоцюблих людей на вулицях міст і сіл, б’ють на сполох, а потім ще й скидаються грішми, щоб врятувати відморожені пальці потерпілих від ампутації. Робота влади в основному зводиться до «рапортування» про вжиті заходи задля зменшення перемерзлих і безкоштовну для них меддопомогу.
Без сумніву, офіційна інформація про жертв холоду неповна, їх значно більше. Джерела сумної інформації, якими є управління МНС, міліція та лікарні, самі наголошують, що лише після того, як причина смерті буде вказана судово-медичними експертами, можна напевне говорити про те, чи дійсно людина замерзла, а чи, скажімо, в неї спершу серце зупинилося, а вже потім труп закоцюб. Проте навіть з цим, офіційна статистика вражає.
Так, як повідомили «РВ» з обласного управління охорони здоров’я, цьогорічних жертв холоду дійсно вже 13. А з сотні мешканців області, які, починаючи з 26 січня, були доставлені у медзаклади у стані переохолодження організму та з відмороженням різних частин тіла, 62 були госпіталізовані і тільки восьмеро вже виписані додому. За оперативною інформацією обласного управління МНС, з початку року в лікарні потрапило близько 40 обморожених рівнян, замерзло на смерть — 12. Але й ця інформація у деталях нагадує фронтові зведення. Лише упродовж минулого тижня замерзло семеро мешканців Рівненщини, тільки у понеділок у лікарні з переохолодженням та відмороженнями потрапило одинадцять рівнян.
Причому, серед замерзлих і сильно обморожених не тільки п’яні та бездомні. Зокрема, 5 лютого в травматологію Острозької ЦРЛ госпіталізували 54-річного жителя села Оженин, який обморозив пальці на руках, копаючи… могилу. В травматологічне відділення Рівненської міської лікарні звернувся 43-річний Олександр П. з обмороженими пальцями лівої руки під час поховання. Шостого лютого в травматологічне відділення Радивилівської ЦРЛ госпіталізували 66-річного Миколу та 71-річну Ганну з села Зірне, які обморозили ноги в неопалюваному власному помешканні. Сьомого лютого в Дубенську ЦРЛ з діагнозом обмороження пальців обох ніг госпіталізували 34-річного Валентина К., також з власного будинку. Цього ж дня в приймальне відділення Дубровицької ЦРЛ потрапив житель села Сварицевичі, який обморозив руку під час зимової риболовлі. А в медсанчастину №3 Кузнецовська потрапив інвалід третьої групи 48-річний Олег І. — він обморозив руки, тримаючись за металеву трубу на вулиці в очікуванні рідних.
Далося взнаки й закриття шкіл області через морози. Так, у понеділок у травматологічне відділення Сарненської ЦРЛ з відмороженою під час прогулянки на вулиці щокою потрапив 13-річний Іван Т. з села Катеринівка. А у вівторок в приймальне відділення Корецької райлікарні з діагнозом обмороження пальців потрапив учень 4 класу з села Весняне. Обмороження він отримав під час катання на санчатах.
Тим часом в пресі та по телебаченню мешканцям області нагадують про ознаки обмороження та як слід рятуватися від холоду. Хоч ті, кого це стосується якнайбільше, як правило, газет не читають і телевізор не дивляться.
Микола Прокопчук, начальник центру пропаганди обласного управління МНС:
— На виконання наказу міністра внутрішніх справ на Рівненщині за сприяння обласної та районних державних адміністрацій продовжують працювати 27 пунктів обігріву з гарячим чаєм та харчами. Станом на 20.00 у вівторок до них звернулося 2782 особи, які потерпали від морозів. 1638 з них відвідали військовий намет, встановлений за кінотеатром «Україна» на майдані Незалежності в Рівному. У той же час настільки замерзлих, що довелося викликати «швидку», у пунктах не було.
Прес-служба обласної держадміністрації:
— Соціально незахищених краян не залишать наодинці з морозами. Голова облдержадміністрації Василь Берташ домовився з лісівниками про безкоштовне забезпечення дровами одиноких і малозабезпечених мешканців Рівненщини. Заступник голови облдержадміністрації Світлана Сад зобов’язала керівників закладів охорони здоров’я зарезервувати достатньо медпрепаратів, необхідних для надання безкоштовної допомоги всім потерпілим з переохолодженням та обмороженням.
Віталій Поровчук, священнослужитель:
— У п’ятницю біля кафе «Аміго» я побачив благенько взутого бездомного, який буквально замерзав. Повідомив одразу про це у Рівненський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді й спільно з його працівницями взявся допомогти бідолазі. Але це виявилося не так просто.
Замерзлим виявився 26-річний Павло Вакула з села Великий Олексин. З ним раніше жила мати, але вона померла. Піч у його хаті розвалили злодії, коли витягали звідти залізні круги та плиту. Ось чоловік і подався у Рівне жебракувати та мало не замерз у центрі міста. Оскільки він має другу групу інвалідності по психічному захворюванню, то жоден з притулків його брати не захотів, куди тільки я з соцпрацівниками не телефонував! Зрештою домовились, що його тимчасово, на час морозів, приймуть в центрі «Агата» в Обарові, який відкрили віруючі. Але одразу виникла інша проблема. У чоловіка були вже відморожені ноги, і ми завезли його в обласну лікарню. А там… Лікарі стараються, роблять все можливе, але потрібних ліків не мають. Кажуть, щоб пальці врятувати, треба упродовж тижня щодня мінімум 100 гривень на медикаменти. Якщо ж доведеться ампутувати, то ще 600 гривень на операцію — шприци, системи, перев’язочні матеріали та ліки. Ось і довелося думати, де взяти гроші.
Оксана Тарасюк, провідний спеціаліст Рівненського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді:
— Ми були у відчаї, що не можемо допомогти людині, але вже все владналося. У середу звернулися до заступника головного лікаря обласної лікарні, пояснили, що нема кому і звідки оплатити лікування. Вдалося переконати. Він пообіцяв все вирішити, запевнив, що все необхідне лікування обмороженому проведуть без грошей. І не тільки Павлу, а ще трьом бездомним, які також потрапили в обласну лікарню з обмороженими ногами.
Володимир КРУШЕЛЬНИЦЬКИЙ.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...